Jsme televize vašeho kraje

Vedení Karlovarského kraje chce mít dálnici D6 bez poplatku

Plzeň, publikováno 04.10.2017, autor: Richard Beneš

Dálnice D6 - ilustrační foto | Autor: Ministerstvo dopravy ČR

Karlovarský kraj se dlouhodobě snaží o vyjmutí zpoplatněného úseku dálnice D6 ze seznamu zpoplatněných komunikací. Vedení kraje teď usiluje o to, aby do novely, která začne platit od ledna 2018, nebyl zařazen žádný úsek dálnice D6. V rámci připomínkového řízení podává zásadní připomínku, kterou požaduje vyjmutí celého dosud zpoplatněného úseku pozemní komunikace D6 Jenišov – Jesenice.

„Naše důvody jsou jasné, všechny zpoplatněné úseky dálnic by měly mít paralelu v silnici I. třídy, jež by měla vést souběžně a umožnit řidičům, aby po ní jezdili. V našem kraji taková silnice I. třídy chybí. Pro naše občany je objíždění dálnice po silnicích II. a III. tříd značnou časovou i finanční zátěží. Navíc D6 není napojena na českou dálniční síť, tedy je komplikovaná možnost dopravy k lékaři, do zaměstnání, při řešení krizových situací,“ zdůraznila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Karlovarský kraj patří mezi regiony s nejnižší průměrnou mzdou, zanedbanou infrastrukturou, nejvyšší úmrtností, ale také se značnou nehodovostí na silnicích II. a III. třídy, po kterých se dálnice objíždí. Trend dopravní nehodovosti má stoupající tendenci, na komunikacích sloužících jako objízdné trasy D6 došlo v roce 2015 k 104 dopravním nehodám, v roce 2016 k 129 dopravním nehodám a za období od 1. 1. do 18. 9. 2017 ke 146 dopravním nehodám.

Zároveň se zásadní připomínkou kraj nemá v souvislosti s přípravou novely vyhlášky námitky proti záměru vyjmout z dosud zpoplatněného úseku D6 navrhovaný úsek Nové Sedlo – Březová. „Považujeme to ale za nedostatečné a řidiči, obzvlášť ti, kteří nežijí v našem kraji, budou zmatení z toho, kde vlastně mají platit, a kde ne. Zpoplatnění totiž zůstane na zbývajících úsecích Březová - Jesenice (exit 146 - 162) a Jenišov - Nové Sedlo (exit 131 – 136). Mezi nimi vznikne znepoplatněná část Nové Sedlo - Březová (exit 136 - 146),“ vysvětlila hejtmanka Jana Vildumetzová s tím, že kdyby ministerstvo dopravy připomínky Karlovarského kraje zapracovalo, celý úsek D6 v Karlovarském kraji by pak přestal podléhat časovému poplatku.

„V roce 2011, kdy byla D6 zařazena do dálniční sítě České republiky, kraj zaspal a neozval se proti zpoplatnění celého úseku D6. Tehdejší vedení kraje mohlo rozhodnutí připomínkovat, ale neučinilo tak. Naši občané proto musí platit dálniční známku. Budu doufat, že zvítězí logika věci a ministerstvo našim připomínkám vyhoví,“ uzavřela hejtmanka. Ta také apelovala na starosty obcí Karlovarského kraje, kteří se 6. října 2017 mají setkat u kulatého stolu s ministrem dopravy, aby se postavili za požadavek kraje a pomohli situaci ohledně zpoplatněné D6 změnit.

Fotogalerie

Dálnice D6 - ilustrační foto | Autor: Ministerstvo dopravy ČR