Jsme televize vašeho kraje

Senioři v Plzni mohou nově studovat akademii se zaměřením na umělecké obory

Plzeň, publikováno 08.10.2017, autor: Richard Beneš

Hru na hudební nástroj nebo další umělecké obory teď mohou studovat i senioři v Plzni | Autor: umeleckaskola.cz

Poprvé se letos v Plzni otvírá akademie pro seniory se zaměřením na kulturu a umění. Stovka lidí ve věku nad 55 let tam může získat v tříletém cyklu děleném na semestry vzdělání v hudebním, výtvarném, literárně dramatickém a tanečním oboru. Akademie umění a kultury vzdělávání III. věku, která vznikla s podporou Plzeňského kraje při Základní umělecké škole Terezie Brzkové, je v kraji jediná, jež se zaměřuje výhradně na umění. Informovala o tom ředitelka školy Iva Vainarová.

„Prarodiče k nám do základní umělecké školy často vodí vnoučata a mnozí litovali, že něco podobného nemohou studovat i oni,“ popsala impuls, který vedl k novým aktivitám školy. Plzeňský kraj letos škole přispěl částkou ve výši 80 tisíc korun a plánuje, že příští rok by to mělo být až třikrát tolik. Samotní senioři pak zaplatí za semestr 500 korun, ti ve věku nad 70 let mají vzdělání zdarma. Vyučovat se bude jednou týdně, při skupinové nebo individuální výuce, přednáškách, seminářích, cvičeních a koncertech. Studenty ale nečekají žádné zkoušky.

Nabídka v hudebním oboru je více než pestrá. Studenti si mohou vybrat od výuky sólového zpěvu až 22 hudebních nástrojů. Naučit se mohou hrát třeba také na dudy, saxofon, na harfu nebo na varhany. Škola se pokusí zajistit v případě speciálního přání i další kantory. Výtvarný obor zahrnuje studium animace, grafiky, keramiky, kresby a malby, v tanečním oboru si mohou zájemci vybrat mezi lidovým a společenským tancem, scénickým tancem a základy klasické taneční techniky. Dramatický obor nabízí autorské psaní, herectví a recitaci. „Největší zájem je o výtvarné a hudební obory. Měli jsme například požadavek na kurz na havajskou kytaru. V tomto jediném případě se nám zatím nepodařilo sehnat vyučujícího, ale jinak se snažíme vyhovět,“ řekla Vainarová.

Cílem akademie je dále také vzájemně propojit jednotlivé absolventy, kteří si pak mohou společně zahrát, nebo dokonce vytvořit vlastní soubor, nebo jiné hudební těleso. První taková umělecká akademie pro seniory vznikla v Praze, kde už mají první absolventy. V Plzeňském ani Karlovarském kraji zatím žádná taková až doposud nebyla.

Fotogalerie

Hru na hudební nástroj nebo další umělecké obory teď mohou studovat i senioři v Plzni | Autor: umeleckaskola.cz