Jsme televize vašeho kraje

GIBS převzala případ policistů, kteří v Plzni nestandardním způsobem atakovali řidiče

Plzeň, publikováno 10.10.2017, autor: Richard Beneš

Takto zachytila incident palubní kamera | Autor: Archiv

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) převzala od krajského ředitelství policie v Plzni spisový materiál z případu dvojice policistů, kteří v Plzni zablokovali civilním vozidlem řidiče a s pistolí v ruce se ho pokusili vytáhnout z jeho automobilu. Motorista z Karlovarska se provinil tím, že si dovolil blikáním upozornit na agresivní styl jízdy vozidla značky Mercedes, kterým cestovali dva policisté. Napadený řidič prostřednictvím svého advokáta podal trestní oznámení na policisty a zveřejnili také videozáznam incidentu, pořízený palubní kamerou v automobilu.

„Do doby ukončení vyšetřování nemůže příslušný služební funkcionář vydávat v rámci kázeňského řízení žádné rozhodnutí, které by vedlo k vytvoření překážky ve věci pravomocného rozhodnutí dle zásady „ne bis in idem“ a znemožnilo by účinné vyšetřování postupu policistů,“ uvedl krajský policejní ředitel Pavel Krákora. Policejní mluvčí Martina Korandová bez dalších podrobností dále k případu dodala, že vedení policie krajského ředitelství přijalo ve vztahu k policistům taková organizační opatření, aby nebyly ohroženy zájmy Policie České republiky.

Motorista jedoucí z centra Plzně ve směru na Lochotín vyblikal mercedes z důvodu údajně agresivního stylu jízdy. Řidiči pak na sebe vzájemně pokřikovali. Následně policisté zapnuli majáček a vyzvali motoristu k zastavení. Na křižovatce ulic Karlovarska a Lidická ve směru na Lochotín policisté auto předjeli a zablokovali. Muže pak měli udeřit, sprostě mu nadávali a násilím se ho snažili vytáhnout z auta, i když měl zapnuté pásy. Své služební průkazy ukázali napadenému řidiči až později.

Koncem minulého týdne incident odsoudil ministr vnitra Milan Chovanec i krajský ředitel Pavel Krákora s tím, že jednání policistů bylo neomluvitelné.

Fotogalerie

Takto zachytila incident palubní kamera | Autor: Archiv