Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj startuje 30. října přijímání žádostí v další vlně kotlíkových dotací

Plzeň, publikováno 10.10.2017, autor: Richard Beneš

I tento kotel na uhlí by chtěl jeho majitel také vyměnit v rámci kotlíkových dotací | Autor: TV ZAK

Druhou vlnu kotlíkové dotace na pořízení ekologického vytápění v domácnostech spustí Plzeňský kraj 30. října 2017. Zájemcům může kraj rozdělit 223,8 milionu korun. V rámci projektu na zlepšení kvality ovzduší v Plzeňském kraji má hejtmanství v plánu podpořit výměnu 2412 starých kotlů. Informovala o tom radní kraje pro oblast životního prostředí Radka Trylčová (ODS).

„Podporu mohou získat fyzické osoby na výměnu stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech na území Plzeňského kraje. Žádost lze uplatnit o tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel, nebo kombinovaný automatický kotel na uhlí a biomasu,“ vysvětluje radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová s tím, že maximální výše dotace je 127 500 korun.

Příjem žádostí začíná v pondělí 30. října 2017 a plánovaný konec je 31. ledna 2018 nebo do vyčerpání alokace vyhlášené výzvy. Zájemci budou žádat o dotaci opět elektronicky přes systém eDotace. V nové výzvě nemusí žadatelé oslovovat energetické specialisty a řešit mikroenergetická opatření.

V první vlně dotací na pořízení ekologičtějšího vytápění měl kraj k dispozici na rozdělení 246,4 milionu korun. Schvalovacím procesem prošlo úspěšně 2192 žádostí. Největší zájem byl o tepelná čerpadla (39 %), kotle – kombinované uhlí/biomasa (27 %), kotle výhradně na uhlí (13 %), kondenzační kotle (12 %) a kotle výhradně na biomasu (9 %). Zatím kraj vyplatil 1 870 žádostí.

Fotogalerie

I tento kotel na uhlí by chtěl jeho majitel také vyměnit v rámci kotlíkových dotací | Autor: TV ZAK