Jsme televize vašeho kraje

Armádní špičky jednaly s vedením kraje o rozšíření svých kapacit v regionu

Plzeň, publikováno 10.10.2017, autor: Richard Beneš

Na letišti v Karlových Varech přistála armádní letadla | Autor: Ministrstvo obrany ČR

Do čtyř let by mělo vzniknout ve vojenském újezdu Hradiště v Karlovarském kraji výcvikové středisko armády se stálou posádkou 200 - 300 vojáků. Cílem armády je ulehčit výcvikovému středisku a vojenské akademii ve Vyškově, jehož kapacita přestává stačit. Armáda chce s Karlovarským krajem spolupracovat i ve využití letiště a uvažuje také o zřízení vojenské střední školy. Informoval o tom náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

„Počítáme s tím, že by středisko mohlo začít fungovat za čtyři roky. Náklady odhadujeme v řádek stovek milionů, až jednotek miliard. V úvaze zůstává i zřízení druhé střední vojenské školy, jelikož pro rodiče dětí z Čech nemusí být vždy ideální studium dětí v Moravské Třebové, která je jedinou současně podobnou školou,“ uvedl generál Bečvář.

V minulých desetiletích zanikla řada vojenských posádek, především na západě České republiky. To se s postupem času ukázalo jako chyba, která znamenala konec armádní přítomnosti v tomto kraji a důsledkem byl i úpadek zájmu lidí, kteří odsud pocházejí. Řešením je vznik nového výcvikového centra na okraji vojenského újezdu Hradiště, které by přivítala i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO), pro niž je přítomnost armády ukazatelem bezpečnosti regionu.

„Našim cílem je posilování armády a pokračování v trendu přijímat přibližně dva tisíce rekrutů ročně, stejně tak chceme zdvojnásobit počet záložníků až na pět tisíc. Nové výcvikové centrum, které by bylo vybudováno v tomto kraji, by výrazně ulehčilo Vyškovu, bylo by možné zde provádět výcvik budoucích vojáků, ale i těch stávajících ze západní části republiky. Očekáváme, že by zde mohlo trvale sloužit 200 vojáků a prostorem by prošlo několik tisíc osob, což by mělo přímý vliv i na zaměstnanost v kraji,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

S letištěm v Karlových Varech se počítá jako jedním ze záložních armádních letišť, i proto se zde uvažuje o zřízení malého detašovaného pracoviště vzdušných sil. Svojí lokací má letiště ideální podobu a může zde přistát prakticky veškerá současná letecká technika využívaná AČR. V případě zapojení letiště do větších plánů a mezinárodních cvičení by ovšem musela být rozšířena současná přistávací dráha zhruba o 15 metrů, aby splňovala podmínky i pro přistávání těch největších letounů, které jsou v Alianci.

Vojenský újezd Hradiště s rozlohou 28.000 hektarů je největší výcvikový prostor české armády. Vznikl v roce 1953. Teď slouží k polnímu výcviku jednotek a útvarů armády, výcviku protiletadlových jednotek krátkého dosahu české armády i NATO. Cvičí zde i jednotky, které se připravují na mírové mise, aktivní zálohy, záchranné prapory, složky integrovaného záchranného systému nebo speciální jednotky policie.

Fotogalerie

Na letišti v Karlových Varech přistála armádní letadla | Autor: Ministrstvo obrany ČR
Tisková konference s vedením kraje a armády na letišti v Karlových Varech | Autor: Ministrstvo obrany ČR
Na letišti v Karlových Varech přistála armádní letadla | Autor: Ministrstvo obrany ČR