Jsme televize vašeho kraje

D6 mezi Chebem a Karlovými Vary bude bez poplatku, ministr dopravy představil i nové dálniční známky

Plzeň, publikováno 13.10.2017, autor: Richard Beneš

Dálnice D6 bude nově bez poplatku v úseku mezi Chebem a Karlovými Vary | Autor: Ministerstvo dopravy

Doslova nemožné se stalo realitou! Jen týden před parlamentními volbami oznámil v pátek ministr dopravy Dan Ťok, který je mimochodem lídrem hnutí ANO v Karlovarském kraji, že bez poplatku bude od ledna příštího roku celý úsek dálnice D6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Ministr prý vyslyšel výzvy starostů a občanů Karlovarského kraje a zařadil zbývající zpoplatněné části D6 mezi úseky, kde není potřeba dálniční kupón. Vjezd do Karlových Varů a obchvat Chebu je již bez poplatku, po zařazení obchvatu Sokolova by zpoplatněných 20 kilometrů nemělo význam a dopravně by spíš způsobovalo zmatek.

Bez poplatku byl už sedmikilometrový úsek kolem Chebu a dvoukilometrový úsek v Karlových Varech. Nově tedy přibude od příštího roku nejen úsek tvořící obchvat Sokolova, ale také zbývající pětikilometrový úsek mezi Sokolovem a Karlovými Vary a šestnáctikilometrový úsek mezi Sokolovem a Chebem.

„Starostové z Karlovarského kraje mě racionálními argumenty přesvědčili, že doplnit stávající osvobození od dálničního poplatku o zbývajících dvacet kilometrů má smysl a lidé nebudou již nelogicky sjíždět z již znepoplatněné dálnice. Zároveň tím ulevíme okolním obcím, kde se zklidní doprava, a pomůžeme místním, aby měli snazší, rychlejší a bezpečnější cestu mezi Chebem a Karlovými Vary,“ vysvětluje svoje rozhodnutí ministr dopravy Dan Ťok.

V připomínkovém řízení k vyhlášce o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem se připojilo vedení Karlovarského kraje. „Žádali jsme nejen o znepoplatnění obchvatu Sokolova, ale o vyjmutí celého úseku D6 od Karlových Varů do Chebu, protože v kraji nemáme paralelní silnici I. Třídy. Naši občané museli dálnici objíždět po silnicích II. a III. tříd. Navíc jde o úsek, který není napojený na českou dálniční síť. Kdyby se znepoplatnila jen část u Sokolova, řidiče by to mátlo, nevěděli by přesně, kde se platí a kde ne. Z rozhodnutí ministra o znepoplatnění celého úseku máme obrovskou radost,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Podle jejích slov budou mít díky tomu lidé v regionu dostupnější zdravotní péči, plynulejší přesun do práce nebo do škol. „Jen mě mrzí, že to tak mohlo být už od roku 2011, kdy kraj měl šanci připomínkovat chystané placení dálničního poplatku na tomto úseku a neudělal to,“ řekla hejtmanka.

Ministr Ťok uvedl, že se jeho resort v důsledku znepoplatnění některých dálničních úseků a obchvatů neobává poklesu se výběru peněz z prodaných dálničních známek. „Letos se například prodalo více dálničních známek, než v předchozím roce,“ řekl ministr dopravy. Ten také omítl tvrzení, že oznámení tak zásadní věci týden před volbami je populistické gesto. „Mohli jsme počkat týden, až bude po volbách, ale ta vyhláška se řeší takto ve stejnou dobu asi 20 let. Nebyl důvod na tom něco měnit. Pokud se o něčem takto rozhodlo, nemělo smysl to tajit, protože by se to stejně dostalo z úřadu na veřejnost,“ vysvětlil ministr dopravy.

Na tiskové konferenci v Karlových Varech ministr představil také nové dálniční známky na příští rok. „Všechny tři typy dálničních kuponů zůstávají ve stejné hodnotě, roční přijde na 1500 korun, měsíční na 440 a desetidenní na 310 korun. Mění se pouze jejich tvary a barevnost, přibyly některé nové ochranné prvky,“ dodal ministr Dan Ťok.

Fotogalerie

Dálnice D6 bude nově bez poplatku v úseku mezi Chebem a Karlovými Vary | Autor: Ministerstvo dopravy
Nové dálniční známky na rok 2018 | Autor: Richard Beneš