Jsme televize vašeho kraje

Tři vlčí uprchlíci z německého výběhu jsou stále na svobodě, jeden možná roztrhal ovci

Železná Ruda, publikováno 14.10.2017, autor: Richard Beneš

Neznámý pachatel vypustil z výběhu na svobodu tyto vlky | Autor: Archiv

Na bavorské i české straně Šumavy pokračuje pátrání po trojici zbývajících vlků ze šesti, kteří před týdnem uprchli z výběhu v Národním parku Bavorský les u obce Lundwigsthal. Ta se nachází jen deset kilometrů od Železné Rudy. Jednu šelmu krátce po útěku srazil a usmrtil vlak, dva další vlky zastřelili zaměstnanci národního parku. Vyšetřování okolností útěku zvířat nasvědčují tomu, že dosud neznámý pachatel úmyslně otevřel výběh s vlky. Bavorsko proto vypsalo odměnu 10 tisíc eur tomu, kdo poskytne informace vedoucí k dopadení pachatele.

Bavorská policie se zpočátku domnívala, že se výběh otevřel nedopatřením a vlci tak uprchli. Později policie uvedla, že zvířata někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Zámek z výběhu někdo odstranil, našel se nepoškozený nedaleko brány. Zda měl pachatel klíč, nebo otevřel zámek pomocí šperháku, ale nadále není jasné.

Jeden z uprchlých vlků přešel na českou část Šumavy, spatřen byl v okolí Železné Rudy a Špičáku. Podle aktuálních informací listu Mittelbayerische Zeitung se v posledních dnech výrazně snížil počet hlášení o výskytu uprchlých zvířat. O dvou ze tří stále žijících vlků mají odborníci z bavorského národního parku přibližnou představu, kde by se mohli pohybovat. O třetím zvířeti existuje jen velmi málo informací. Poblíž obce Lohberg, která se také nachází nedaleko českých hranic a je vzdušnou čarou asi 25 kilometrů od vlčího výběhu, byla v pátek nalezena čerstvě roztrhaná ovce, kterou pravděpodobně zabil vlk. V okolí, kde se vyskytuje velký počet turistů, však nikdo vlka nespatřil.

Vlci žijící celý život v zajetí nemají šanci dlouho ve volné přírodě přežít. Chovají se jinak, než volně žijící šelmy, nemají také strach z lidí, na které jsou zvyklí. Lidé by se k nim neměli přibližovat, pokud na ně narazí v lese. Německé úřady vydaly povolení k odstřelu vlků, chtějí tak vyloučit jakékoliv ohrožení lidí.

Fotogalerie

Neznámý pachatel vypustil z výběhu na svobodu tyto vlky | Autor: Archiv