Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň chce odkoupit chybějící dvacetiprocentní podíl v Měšťanské besedě

Plzeň, publikováno 17.10.2017, autor: Richard Beneš

Měšťanská beseda | Autor: Archiv

Radní Plzně schválili záměr, jakým způsobem by se měla v budoucnu provozovat Měšťanská beseda. Radnice chce odkoupit dvacetiprocentní podíl ve společnosti Dominik Centrum od Ivana Jáchima tak, aby se město Plzeň stalo jediným stoprocentním vlastníkem této společnosti. Ta by pak měla i nadále zajišťovat provoz objektu a veřejnou kulturní službu, tedy program Besedy. Ročně se v Měšťanské besedě koná několik stovek kulturních produkcí, například v roce 2015 jich bylo 683, loni dokonce 800. Otázkou zatím zůstává, zda zůstane v Měšťanské besedě zachována kavárna, nebo zda se rozšíří v plnohodnotnou restauraci.

„Model, kdy bude mít objekt na starost naše městská organizace, nám umožní jeho provozování formou in-house zadání, což znamená, že odpadne povinnost vypisovat tendr na provozovatele. Hlavním cílem tohoto kroku je to, aby byla zajištěna kontinuita provozování objektu i dramaturgické koncepce kulturních akcí pro veřejnost, která se těší velké a dlouhodobé spokojenosti návštěvníků Měšťanské besedy, “ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

Město nyní nechá zajistit nový znalecký posudek na ocenění hodnoty společnosti Dominik Centrum a předloží nabídku odkupu Ivanu Jáchimovi, jenž vlastní 20 procent společnosti. Podle dřívějšího posudku, který má město k dispozici, představoval dvacetiprocentní podíl zmíněné společnosti částku dva miliony korun. Společnost Dominik Centrum zajišťuje na základě veřejné zakázky kulturní služby a efektivní využití prostor v Měšťanské besedě už od roku 2009. Aktuální smlouva mezi městem Plzeň a společností je platná do roku 2018.

Podle slov náměstka primátora Martina Baxy se v současné době neřešilo, zda bude v budoucnu v Besedě jen kavárenský provoz, nebo kompletní restaurace, která tam podle původních plánů měla fungovat. „Já osobně se přikláním spíše k tomu kavárenskému provozu. Kolem Besedy je v současné době celá řada velmi kvalitních restaurací, což dříve nebylo,“ řekl Baxa. Stejný názor má v této záležitosti i primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Měšťanská beseda je jedním z nejvýznamnějších kulturních zařízení ve vlastnictví města, která je ve vynikajícím technickém stavu a je strategicky umístěna v centrální části města. „Vzhledem k technickému stavu a aktuálnímu rozsahu lokální kulturní infrastruktury neexistuje na území města obdobný objekt s takovýmto spektrem nabídky prostor i služeb pro každodenní kulturní aktivity. V Měšťanské besedě se konají festivaly, koncerty, divadelní a filmová představení, plesy, taneční, konference, společenské a vzdělávací akce i studentské promoce a řada dalších akcí,“ uvedla Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně. Měšťanská beseda disponuje 12 sály a prostory venkovní zahrady, maximální kapacita je kolem 1000 osob. Kulturní akce v Měšťanské besedě loni navštívilo přes 83 tisíc lidí.

Fotogalerie

Měšťanská beseda | Autor: Archiv