Jsme televize vašeho kraje

Při návštěvě spalovny prezident zmínil nutnost zákona o odpadech, má být bičem na zelené teroristy

Plzeň, publikováno 18.10.2017, autor: Richard Beneš

Spalovna v Chotíkově u Plzně | Autor: ZEVO Chotíkov

Exkurze ve spalovně komunálního odpadu ZEVO v Chotíkově u Plzně byla dalším bodem programu prvního dne návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Plzeňském kraji. Vedení spalovny prezidenta seznámilo s tím, jak to aktuálně vypadá s provozem zařízení za 2,1 miliardy korun poté, co vydání stavebního povolení napadli žalobami ekologičtí aktivisté. Spalovna má teď prodloužený zkušební provoz do konce srpna 2018. V nejbližších dnech by měl stavební úřad středočeského krajského úřadu znovu rozhodovat o povolení ke stavbě. Pokud vydá pravomocné stavební povolení, investor, kterým je společnost Plzeňská teplárenská, očekává další žalobu od Děti Země k plzeňskému krajskému soudu. Ten pak bude mít 90 dnů na rozhodnutí. Ekologičtí aktivisté stavbu spalovny v minulosti už několikrát přerušili a ve svých bojkotech hodlají pokračovat i nadále.

„Spalovna pracuje dokonce lépe, než jsme v původním projektu očekávali,“ pochválil před prezidentem Zemanem obří projekt, který vyrostl na zelené louce, předseda představenstva teplárenské společnosti Tomáš Drápela.

Prezident zase při návštěvě spalovny připomněl nedávnou poradu prezidentů Visegrádu. „Všichni čtyři jsme se naprosto jasně shodli na tom, že spalovny jsou moderní, ekologická a efektivní forma zužitkování odpadu,“ řekl Zeman. Dále také zdůraznil, že nutné mít funkční zákon o odpadech. „Ten zabrání zeleným teroristům, nebo jak je budeme nazývat, aby neustále sabotovali ve vašem případě kolaudaci této spalovny,“ konstatoval prezident.

Právní zástupce teplárenské společnosti Robert Varga konstatoval, že vinou žalob nemůže být dodnes spalovna zapsaná v katastru nemovitostí a konsorcium bank, které poskytlo úvěr, si tak nemůže své pohledávky zajistit zástavním právem. Pokud by stavební povolení bylo potvrzeno, bude podle jeho slov možné zkolaudovat spalovnu do měsíce.

Od zahájení zkušebního provozu loni v srpnu, spálilo zařízení ZEVO, projektované na 95 tisíc tun odpadu za rok, do letošního srpna celkem 93 tisíc tun odpadu, za celý rok 2017 se plánuje spálit 94 tisíc tun.

Fotogalerie

Spalovna v Chotíkově u Plzně | Autor: ZEVO Chotíkov
Prezident Miloš Zeman diskutuje ve spalovně s ředitelem společnosti Plzeňská teplárenská Tomášem Drápelou | Autor: Martin Pecuch