Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň má v plánu rozšířit sportovně rekreační trasy greenways v údolích řek

Plzeň, publikováno 19.10.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňské greenways - ilustrační foto | Autor: Radka Žáková

Plzeň bude pokračovat v budování svého systému sportovně rekreačních tras greenways v údolích řek. Útvar koncepce a rozvoje města Plzně aktuálně zpracoval studii, jejímž cílem bylo zanalyzovat současný stav a navrhnout další postup majetkové a projektové přípravy.

„Návrh se zaměřil na dosažení co největší spojitosti tras a zlepšení kvality nevyhovujících úseků, tedy zlepšení povrchu nebo rozšíření stezky. Jednotlivé úseky byly rozděleny do několika kategorií podle stupně projektové připravenosti, důležitosti v systému a dostupnosti pozemků,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Podle studie je možné zahájit stavbu čtyř částí, a to tří úseků podél Radbuzy – Litice 1, propojující trasu od lávky přes přehradu podél břehu nádrže až k ulici K Valše. Dalším úsekem je Litice 2, prodlužující trasu od ulice K Valše přes řeku na cestu do Lhoty a Malostranská, která řeší rozšíření stávající stezky od Malostranské ulice směrem k lávce U Staru, jeden podél Úslavy v úseku Koterov – dálnice. Tento úsek bude součástí stezky připravované ve spolupráci se Starým Plzencem a dovede cyklisty k plzeneckému mostu přes Úhlavu.

U dalších 16 částí se doporučje začít s projektovou nebo majetkovou přípravou, případně s obojím. Ve výhledu jsou zatím ještě další čtyři greenways, vzniknout by měly podél Radbuzy u Borské přehrady, Vejprnického potoka v Předních Skvrňanech, podél Úslavy v Koterově a podél Mže v Malesicích.

„Před deseti lety v září 2007 schválilo Zastupitelstvo města Plzně studii Sportovně rekreační trasy v údolích řek – greenways, jako podklad pro majetkovou přípravu a postupnou realizaci nových veřejně prospěšných staveb. Na územní studii v uplynulých deseti letech navázalo zpracování technických studií a vyšších stupňů projektových dokumentací pro greenways podél jednotlivých řek. Schválením realizačního plánu rada nastartovala další etapu projektové přípravy a realizace cyklostezek. Jedna z klíčových staveb, tedy lávka přes Mži spojující Skvrňany a zoo, byla dokončena v červnu 2017,“ doplnil Petr Náhlík (KDU-ČSL), náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí.

Od roku 2008 se cesty podél plzeňských řek postupně proměňují, získávají nový kvalitnější povrch a propojují se s novými lávkami. V posledních letech byly podél řek vyznačeny také nové naučné stezky, které představují historii i současnost území podél řek. Průvodce po těchto naučných stezkách údolími plzeňských řek je možné si prohlédnout v knihovně eBook na webu města.

Fotogalerie

Plzeňské greenways - ilustrační foto | Autor: Radka Žáková