Jsme televize vašeho kraje

Volební místnosti se otevřely, parlamentní volby jsou v plném proudu

Plzeň, publikováno 20.10.2017, autor: Richard Beneš

Volební místnost - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Úderem čtrnácté hodiny se dnes otevřely volební místnosti na západě Čech. V Plzeňském kraji lidé vybírají do parlamentu kandidáty z 25 politických stran a hnutí. Nejmladšímu kandidátovi je 21 let, nejstaršímu 76 a jen necelou třetinu tvoří ženy. Pokud si někdo zapomene volební lístky, náhradní dostane přímo ve volební místnosti.

První voliči začali proudit do volebních místností bezprostředně po jejich otevření. Volební komise jsou na nápor hned po otevření volebních místností zvyklé. Nejvíc lidí obvykle ale přichází, když jsou na cestě z práce. Naopak nejmíň voličů míří k volebním urnám v pátek večer, kdy jsou volební místnosti otevřené až do 22. hodiny. A tak se členové volebních komisí předem připravují na chvíle, kdy nebudou mít co na práci a ke slovu přicházejí knížky, časopisy a surfování na mobilu. Volební místnosti se uzavírají v sobotu ve 14.00 hodin.

Fenoménem voleb v Plzeňském kraji bývá vesnička Čilá na Rokycansku, kde v posledních letech volí kolem 95 procent obyvatel. Obvykle tam nepřijde maximálně jeden volič. Podrobné informace o volbách a hlavně jejich výsledky a komentáře lídrů můžete sledovat na našem webu zaktv.cz a také v nedělním zpravodajství Televize ZAK.

Fotogalerie

Volební místnost - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš