Jsme televize vašeho kraje

Koně ve výběhu v Krchlebech zasáhla zřejmě zbloudilá střela myslivců, vedle na poli lovili divočáky

Plzeň, publikováno 20.10.2017, autor: Richard Beneš, Pavlína Polatová

Střelba ohrozila i další koně ve výběhu | Autor: TV ZAK

Postřeleného koně našel ve výběhu u svého domu chovatel Martin Nechutný v Krchlebech na Domažlicku. Pár metrů od ohrady, kde začíná pole, přitom jen několik hodin před tragédií naháněli myslivci divoká prasata. Majitel zraněného koně okamžitě transportoval na veterinární kliniku, zvíře však při převozu zahynulo. Policisté teď zjišťují, z jaké zbraně vyšla smrtící rána. Mají k dispozici kulku, která koně usmrtila.

Čtrnáctiletého koně měli jeho majitelé jako člena rodiny. Pořídili si ho ještě jako malé hříbě. Jezdily na něm obě děti a další k rodině chodily na kroužek jezdectví. O to více rodinu smrt milovaného zvířete zasáhla. „Na poli se sklízela kukuřice a myslivci tady dokončovali nějaký lov prasat. Máme podezření na to, že při této jejich akci byl kůň postřelen,“ řekl chovatel Martin Nechutný. V těsné blízkosti zraněného zvířete stáli další čtyři koně a jeden poník.

Kůň měl za žeberním obloukem otvor. „Byla tam díra, ze které vytékala žlutá tekutina a krev. Tak jsem usoudil, že to je vstřel,“ konstatoval veterinář Josef Šindelář, který zvíře jako první ošetřoval. V tu chvíli začal boj o život koně. Veterinář měl podezření, že střela mohla v těle zasáhnout důležité orgány a proto navrhl okamžitou operaci na specializované veterinární klinice.

„Koně jsme vezli do Měštce Králového na veterinární kliniku. Bohužel ještě při transportu zvíře zemřelo. Jeho pitva odhalila, že mu rána potrhala střeva a slezinu,“ dodal chovatel s tím, že kůň musel před smrtí velmi trpět.

Vyšetřováním případu se teď zabývá policie. „Byla nařízena pitva koně, při níž byla z jeho těla vyjmuta střela. Ta nyní bude podrobena balistické expertíze,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová. Majiteli zbraně hrozí až tři roky vezení. V případě, že by se jednalo o myslivce, může být trest ještě vyšší.

Výběh s koňmi se nachází na okraji Krchleb, jen v těsné blízkosti obytných domů. Hned vedle bylo kukuřičné pole, kde měli střílet čtyři myslivci. Bylo velké štěstí, že střela nezasáhla děti, které chodí jezdit do výběhu. Chovatel vyčíslil škodu na 60 tisíc korun.

Fotogalerie

Střelba ohrozila i další koně ve výběhu | Autor: TV ZAK
Majitel zastřeleného koně ve své ohradě | Autor: TV ZAK
Z tohoto pole vyšla střela, která zasáhla koně ve výběhu | Autor: TV ZAK
Střelba ohrozila i další koně ve výběhu | Autor: TV ZAK
Střelba ohrozila i další koně ve výběhu | Autor: TV ZAK
Majitel zastřeleného ve své ohradě | Autor: TV ZAK