Jsme televize vašeho kraje

Za nahlášení bomby v objektu plzeňského krajského soudu padl čtyřletý trest vězení

Plzeň, publikováno 20.10.2017, autor: Richard Beneš

Za nahlášení bomby v objektu krajského soudu padl čtyřletý trest vězení | Autor: Richard Beneš

Čtyři roky ve věznici s ostrahou, takový je trest pro muže, který v září 2015 anonymně nahlásil na tísňovou linku, že v budově Krajského soudu v Plzni je bomba. Kromě toho musí krajskému soudu zaplatit téměř 112 tisíc korun za vzniklou škodu. V důsledku poplašného telefonátu byl provoz soudní budovy ochromen zhruba na hodinu. Muž se u soudu zpovídal z šíření poplašné zprávy, za což mu hrozilo až pětileté vězení. Obžaloba ho vinila rovněž ze spoluúčasti na krádeži dvou kol v areálu Západočeské univerzity. Muže odsoudil už na jaře okresní soud. Po jeho odvolání vynesl krajský soud pravomocný rozsudek. Informoval o tom mluvčí soudu David Ungr.

Podle obžaloby zavolal pachatel na linku 112 a anonymně nahlásil, že v budově soudu v 11.00 hodin vybuchne bomba. Policie soud evakuovala a prohledala, žádný výbušný systém ale nenašla. V době, kdy měla na soudu údajně vybuchnout bomba, se tam konal odvolací soud v případu tehdejší přítelkyně ohlašovatele bomby.

Obžalovaný popřel, že by na soud telefonoval. Okresní i krajský soud ale o jeho vině nepochybovaly na základě identifikace mobilního telefonu. Důkazy ale prokázaly, že z telefonu, ze kterého obžalovaný vytáhl SIM kartu se volalo na tísňovou linku 112. Jednalo se stejný telefon, z něhož se ve stejný den uskutečnil hovor jiný s vloženou SIM kartou. Obžalovaný sám potvrdil, že tuto SIM kartu a telefonní číslo v té době používal jen on a že telefon nikomu nepůjčoval.

Fotogalerie

Za nahlášení bomby v objektu krajského soudu padl čtyřletý trest vězení | Autor: Richard Beneš