Bednáři z Plzeňského Prazdroje dokončili podzimní smolení obřích sudů
Plzeň, publikováno 20.10.2017, autor: Richard Beneš
Tradiční podzimní smolení dubových sudů má za sebou úspěšně plzeňská bednářská parta. Pivovar Plzeňský Prazdroj má ve svých sklepích plnou stovku klasických sudů, které se stále používají k tomu, že v nich zraje a kvasí část ležáku Pilsner Urquell. Smolení je důležitým postupem při údržbě sudu a musí se uskutečnit před každým jeho naplněním pivem.
„Bednáři uvnitř sudu vypálí starou smolu a připraví si novou, která má zhruba 200 stupňů Celsia. Jejím nalitím a převalováním v sudu, kterému s v hantýrce pivovarských bednářů říká „štorcování“ se smola rovnoměrně rozprostře po stěnách sudu. Ten se tak dezinfikuje. Zároveň tato vrstva zajistí, že se pivo nebude dotýkat dřeva, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje proces Josef Hrůza, šéf bednářské party.
Prázdné sudy se z ležáckých sklepů do bednárny vyvezou dvakrát ročně, současně se smolením na nich bednáři provádějí také potřebné opravy. „Správně udržovaný sud je takřka nezničitelný. Jde v podstatě o skládačku, vždycky se dá vyměnit nějaký díl, aby sud zase mohl dobře sloužit,“ doplňuje Josef Hrůza.
Letos na podzim vysmolili prazdrojští bednáři 13 velkých sudů o objemu cca 40 hl. Spotřebovali zhruba 160 litrů smůly. Další smolení je čeká zase na jaře.