Jsme televize vašeho kraje

Volby drtivě vyhrálo Hnutí ANO, bodovala ODS, Piráti a SPD, ČSSD a TOP 09 zažívají sestup

Plzeň, publikováno 21.10.2017, autor: Richard Beneš

Volby - ilustrační foto | Autor: TOP 09

Vítězem sněmovních voleb se stalo hnutí ANO. Místa ve Sněmovně dále obsadí kandidáti SPD, ODS, Piráti, KSČM a ČSSD. Obě tyto levicové strany v porovnání s výsledky minulých voleb výrazně ztratily. KDU-ČSL a STAN se nakonec lehce dostali nad pětiprocentní hranici. Doslova s odřenými zády se podařilo zůstat parlamentní stranou také TOP 09. Ovšem oproti minulým volbám stejně jako ČSSD výrazně také TOP 09 ztratila. Ve sněmovních volbách nejlépe uspěly antisystémové či protestní strany. Z tradičních stran posílili jen občanští demokraté.

Vládní hnutí ANO Andreje Babiše se stalo suverénním vítězem voleb se ziskem téměř 30 procent hlasů voličů. ODS na druhém místě zaostává o 18 procent. Třetí příčka patří Pirátům, kteří dokázali přesvědčit téměř 11 procent voličů, což je jen o trochu více, než čtvrté hnutí SPD. Obě strany jsou ve Sněmovně nováčky. Pohoršili si komunisté, skončili na pátém místě a přišli o díky zisku 7,7 procenta přicházejí o 18 parlamentních křesel.

 

Debakl, jedině tak lze označit výsledkem vládní ČSSD. Nakonec jim dalo hlas jen 7,5 procenta voličů a sociální demokracie tak přišla ve Sněmovně o 35 poslanců. Její barvy a zájmy, tam bude hájit už jen 15 poslanců. Radost z výsledku nemůže mít ani KDU-ČSL s necelými šesti procenty a ztrátou tří mandátů. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých křesel těsně překonala ještě TOP 09 i Starostové a nezávislí (STAN). Zatímco TOP 09 ztratila 20 mandátů, Starostové získali šest křesel.

 

Do Sněmovny se nedostali Zelení, kteří získali méně než 1,5 procenta, čímž ztratili i nárok na finanční příspěvek od státu. Předseda strany Matěj Stropnický už oznámil, že odstupuje z vedení. Do Sněmovny se nedostali ani Svobodní, Strana práv občanů či Realisté. Voliči letos vybírali z rekordního počtu 31 kandidujících politických stran a uskupení. A podle toho také vypadá mnohobarevné složení dolní komory. Volební účast v letošních volbách je 60,83 procenta, zatímco v předchozích parlamentních volbách přišlo jen 59,48 procenta voličů.

Fotogalerie

Volby - ilustrační foto | Autor: TOP 09