Jsme televize vašeho kraje

Volební úspěch se bouřlivě oslavoval u Pirátů, veselo bylo v sídle ODS i ve štábu ANO

Plzeň, publikováno 21.10.2017, autor: Richard Beneš

Takto bouřlivě oslavovali volební úspěch a zisk jednoho mandátu pro Lukáše Bartoně Piráti z Plzeňského kraje | Autor: TV ZAK

Jaká atmosféra byla v okamžiku sčítání volebních lístků i těsně po oznámení výsledků ve štábech jednotlivých politických stran, to zjišťovali reportéři TV ZAK. Jednoznačně nejvíce se slavilo u Pirátů, kteří zakotvili v Dominiku v Dominikánské ulici. Spokojené tváře, ve kterých se ovšem zračily obavy z nadcházejícího povolebního vyjednávání byly v táboře hnutí ANO. Jeho členové slavili v baru Legenda v Martinské ulici. Hodně veselo bylo i v sídlo ODS, kde se jako tradičně servírovala pizza. Naopak příliš důvodů k radosti neměli topkaři, kteří obsadili Černou ovci na Roudné. Ponurá a truchlivá nálada byla v sídle ČSSD, kde se členové jež těžko smiřovali s volebním debaklem. A podobně neveselo bylo při sledování volebních výsledků i v kancelářích KSČM.

Kandidáti z prvních šesti míst kandidátky hnutí ANO odjeli sledovat výsledky voleb do Prahy ještě před jejich samotným vyhlášením. Volební výsledek proto zhodnotil v Plzni šéf plzeňské organizace Roman Zarzycký. „My jsme tady všichni velmi nadšení, čekali jsme úspěch, ale že bude až takto veliký? Šli nám nahoru poslanci, měli jsme tři mandáty, teď jich máme pět. U nás panuje nadšení. Děkujeme všem voličů, kteří přišli. Dáme si teď nějakou skleničku, popijeme a budeme se radovat a možná až dlouho do noci,“ řekl Roman Zarzycký. Jakou podobu bude mít nová vládní koalice prý netuší. „Tohle je na centrálním vedení hnutí ANO, byly to parlamentní volby, předpokládám, že všechny vize, které mají, uplatní hlavně v Praze.“

 

Do plzeňského baru Legenda přijeli výsledky voleb sledovat členové hnutí ANO ze všech sedmi krajských oblastí. Vedle kandidátů dorazila i celá řada starostů, místostarostů i řadových členů. Za hnutí ANO by měli ve Sněmovně zasednout Kamal Farhan Kamal, Barbora Kořanová, Miloslava Rutová, lídryně kandidátky a nestranice Karla Šlechtová a také Jan Volný.

 

V sídle ODS se čekalo s oficiálním zhodnocením voleb až na okamžiky, kdy občanští demokraté podle předpokladu přeskočili přes SPD. „A je to tam, teď už můžeme,“ prohlásil rozesmátý náměstek primátora i hejtmana v jedné osobě Martin Baxa. „Výsledek voleb v Plzeňském kraji považujeme za úspěšný. Chtěli jsme dosáhnout dvouciferného výsledku, ale průzkumu to v posledních dvou měsících nenaznačovaly. Nepropadli jsme skepsi, ale vedli jsme usilovně kampaň. Děkuji našich voličům za hlasy. Jsme nejsilnější stranou na pravici a také nejsilnější demokratickou stranou v Plzeňském kraji. Speciálně chci poděkovat lídryni kandidátky ODS Iloně Mauritzové, která nastoupila jako nestranice do čela naší kandidátky a ukázalo se to jako správné rozhodnutí,“ komentoval výsledky Martin Baxa s tím, že ODS dosáhla lepšího výsledku než v předchozích volbách.

 

„Jsem velice ráda, že jsme dosáhli dvouciferného výsledku a nebylo v této době jednoduché. Dosáhli jsme pro ODS druhého nejlepšího výsledku v rámci celé republiky. Přesvědčili jsme, že jsme jedinou demokratickou pravicovou stanou v kraji, co mě netěší, je velký zisk ANO a SPD,“ uvedla Mauritzová, bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni a současná děkanka Fakulty zdravotnických studií Ilona Mauritzová. Byla také jedinou ženou v čele kandidátek ODS v ČR, zároveň kandidovala jako nestraník. Do Sněmovny získala mandát Mauritzová, stejně jako Martin Baxa. V jeho případě ovšem není úplně jasné, zda si mandát ponechá, vzhledem jeho vysokým funkcím ve vedení kraje i Plzně.

 

Členové hnutí SPD neměli v Plzni žádný štáb, kde by sledovali výsledky voleb. To vše se odehrávalo v Praze. Lídryně kandidátky pro Plzeňský kraj Jana Levová, která je též krajskou zastupitelskou, ve volbách uspěla a získala mandát do Sněmovny. „Děkujeme jménem týmu plzeňského SPD všem voličům za důvěru. Teď je čas začít prosazovat náš program a začít jednat o povolebním rozložení sil tak, abychom prosadili hlavní body našeho programu,“ vzkázala z Prahy Jana Levová.

 

Do parlamentní lavice se chystá také úspěšný lídr Pirátů v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň. „Cílili jsme na volební zisk 10 procent, což se nám u nás v kraji povedlo. Že půjdeme celorepublikově přes deset procent, to jsme nečekali. V kampani se Piráti chovali hodně slušně a tím jsme asi nejvíce zaujali voliče. Nepomlouvali jsme další strany, zbytečně neútočili a jednali jsme věcně, což pozitivně hodnotili i agentury ve svých průzkumech,“ komentoval výsledky voleb pirát Lukáš Bartoň.

 

Za velký neúspěch považuje výsledky voleb KSČM. Jediným komunistou z Plzeňského kraje, kterému se podařilo prolomit brány dolní komory je totiž lídr kandidátky Jiří Valenta. „Volební výsledek strany je velkým neúspěchem na celostátní i regionální úrovni, jeho příčiny bude nutné důsledně analyzovat a přijmout relevantní opatření. Bez ohledu na počet získaných mandátů budeme důsledně prosazovat náš program, plnit naše předvolební sliby a hájit v Poslanecké sněmovně autentické levicové myšlení ve prospěch progrese kvality života občanů této země,“ komentoval stanovisko KSČM její krajský mluvčí Richard Pokorný.

 

„Hlavním důvodem našeho neúspěchu bylo to, že jsme nedokázali získat protestní hlasy, které získalo SPD. Že vyhraje ANO, tak s tím se počítalo. Překvapením je opravdu tak velký počet hlasů pro SPD. Základem toho jejich úspěchu bylo, že se vymezili proti islamizaci, což my jsme pravděpodobně nedokázali tolik prezentovat v médiích. A to byla naše základní chyba. SPD toho využila a získala naše hlasy,“ dodal Pokorný.

 

Velké zklamání panovalo při sledování výsledků voleb v krajském sídle ČSSD v Houškově ulici. Do Sněmovny se totiž nakonec probojoval za Plzeňský kraj pouze úřadující předseda strany, ministr Milan Chovanec, který ovšem sledoval volební debakl své strany v Praze. „Zavládlo u nás zklamání, doufali jsme, že ten výsledek bude alespoň dvouciferný. Atmosféra tady u nás je poměrně smutná, jak sami vidíte. Snažili jsme se oslovovat naše voliče, ale myslím si, že teď je to na určitý restart sociální demokracie vůbec,“ komentovala rozhodnutí voličů náměstkyně plzeňského primátora Eva Herinková. A ve stejném duchu mluvil i primátor Martin Zrzavecký. „Je to velká prohra sociální demokracie. Je třeba vyvodit z toho závěry, abychom příště lépe komunikovali s voličem, ukázali mu, že ČSSD je na straně lidí, což se teď nepovedlo. Nebyli jsme výrazní ve volební kampani, nedokázali jsme prezentovat úspěchy, které měla Sobotkova vláda, což byl asi ten největší kámen úrazu,“ uvedl Zrzavecký.

 

Bez svého poslance zůstala tentokrát TOP 09 z Plzeňského kraje a tomuto výsledku odpovídala i černá nálada v restauraci Černá ovce, kde topkaři sledovali volební výsledky. „Zůstali jsme parlamentní stranou, ukázalo se, že předvolební témata, která jsme zvolili, tedy Evropská unie a zavedení eura oslovila dostatečný počet voličů. Budeme se snažit jejich přání ve Sněmovně reprezentovat a bojovat za ně. Na rozdíl od jiných stran TOP 09 neříká voličům jen ta témata, která chtějí slyšet. Říkáme naše názory jak si je myslíme a ne, jak by je lidé chtěli slyšet. Teď se ukazuje, že to možná není tak úspěšné, jako u jiných stran, které se možná trochu populisticky podbízejí a pak nejsou schopny svůj program realizovat. My slibujeme jen to, co jsme schopni splnit a možná to nestačí,“ komentoval výsledek TOP 09 předseda krajské organizace Petr Suchý.

Fotogalerie

Takto bouřlivě oslavovali volební úspěch a zisk jednoho mandátu pro Lukáše Bartoně Piráti z Plzeňského kraje | Autor: TV ZAK
ODS z Plzeňského kraje bude mít ve Sněmovně dva poslance. Zatím ale není jasné, zda si svůj mandát ponechá Martin Baxa. | Autor: Richard Beneš
Pořádný důvod k oslavě měli v táboře hnutí ANO | Autor: Richard Beneš
Výsledky voleb sleduje v sídle ODS Ilona Mauritzová společně s Martinem Baxou | Autor: Richard Beneš