Jsme televize vašeho kraje

Volby v číslech, nejúspěšnějším politikem z regionu je ministryně Karla Šlechtová

Plzeň, publikováno 22.10.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Volby v Plzeňském kraji vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,98 procenta hlasů, druhá ODS měla 12,09 procenta hlasů. Celkem 10,56 procenta voličů hlasovalo pro SPD, Piráti na čtvrtém místě přesvědčili 10,01 procenta voličů. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě KSČM s 8,65 procenty hlasů a ČSSD, kterou volilo jen 7,97 procenta voličů. Naopak pod pětiprocentní hranicí v Plzeňském kraji skončili podle výsledků zveřejněných na serveru www.volby.cz STAN (4,85), TOP 09 (4,82) i KDU-ČSL (3,49).

K volbám přišlo v regionu 59,91 procenta voličů, což je o dvě procenta více, než před čtyřmi roky. V Plzeňském kraji bylo 456 299 oprávněných voličů, kteří měli k dispozici 1087 volebních okrsků. Nakonec odevzdali 271 510 platných volebních hlasů.

Oproti minulým volbám si hnutí ANO v Plzeňském kraji polepšilo o téměř 12,5 procenta, ČSSD ztratila přibližně 13,7 procentního bodu. O 1,5 procenta si polepšila ODS. Vedle sociálních demokratů ztratila hlasy také KSČM, TOP 09 i KDU-ČSL.

Nejúspěšnějším politikem v Plzeňském kraji se stala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která kandidovala jako lídryně a nestranice na kandidátce hnutí ANO. Získala celkem 7106 hlasů. Druhým nejúspěšnějším politikem je pak náměstek primátora a náměstek hejtmana Martin Baxa (ODS), který získal 4655 preferenčních hlasů a ze třetího místa kandidátky se posunul na první. Na druhém místě kandidátky ODS skončila lídryně Ilona Mauritzová, která má 3429 hlasů. Až třetí a bez mandátu do Sněmovny skončil poslanec Vladislav Vilímec (1966), který kandidoval ze druhého místa.

Zatím však není jisté, zda si právě Martin Baxa poslanecký mandát ponechá vzhledem k tomu, že vykonává dvě vysoké funkce ve vedení města Plzně a ve vedení Plzeňského kraje. „Musím se poradit s kolegy z ODS, kteří mě navrhli. To bude ještě předmětem dalších jednání. Moje třetí pozice na kandidátce byla primárně proto, abych kandidátku podpořil, samozřejmě si vážím toho velkého množství preferencí, ale bude to ještě předmětem dalších otázek, jak budeme pokračovat,“ komentoval výsledek voleb Martin Baxa.

Ministr vnitra Milan Chovanec kandidující jako lídr ČSSD získal 2917 preferenčních hlasů a jako jediný sociální demokrat z Plzeňského kraje se tak probojoval do Sněmovny. Další budoucí poslanec, Pirát Lukáš Bartoň dokázal posbírat 2366 preferenčních hlasů, lídryně kandidátky SPD Jana Levová má 1496 hlasů a staronový poslanec Jiří Valenta získal 1820 hlasů. Vedle Karly Šlechtové se do dolní komory za hnutí ANO podařilo proniknout ještě dalším čtyřem kandidátům z Plzeňského kraje. Jsou jimi současní poslanci Jan Volný (2452), Miloslava Rutová (2089), dále pak Barbora Kořanová (2249) a dosavadní náměstek ministra zdravotnictví Kamal Farhan (1913).

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš