Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelstvo Plzně bude jednat o nové územní studii prostor Americká - Denisovo nábřeží – Sirková

Plzeň, publikováno 24.10.2017, autor: Richard Beneš, Tereza Maixnerová

Zatím je v místě bývalého DK Inwest jen obří díra a parkoviště | Autor: TV ZAK

Zásadním bodem programu čtvrtečního jednání plzeňského městského zastupitelstva bude rozhodnutí o územní studii která řeší prostor Americká - Denisovo nábřeží – Sirková a měla by se stát významným krokem k řešení neutěšeného stavu v centru města. Tam podle výsledků referenda nesmí vzniknout obří obchodní dům. Po demolici domu kultury Inwest na ploše zůstala jen obří díra, aktuálně sloužící jako parkoviště. Nová studie, na níž město pracovalo rok, navrhuje území zastavět několika menšími budovami, vzniknout má i několik pěších zón.

„Studie zahrnuje i lokalitu po bývalém DK Inwest a dnes již uzavřeného obchodního domu Tesco. Dává základní regulační podmínky pro toto území a to jak prostorovou regulaci, tedy velikost jednotlivých bloků, tak i funkční regulaci. Vyžaduje se, aby v tomto místě byla polyfunkční zástavba, která navazuje na schválený regulační plán. Musí tam být zahrnuty funkce bydlení, administrativy, obchodu a občanské vybavenosti. Podmínkou je členění na bloky, dáváme maximální velikost na jednotlivé bloky, vyžadujeme pěší propojení ulice od lávky, směrem k nádraží a prodloužení ulice U Lázní opět směrem k nádraží,“ přiblížil obsah studie technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Třetí pěší zónou bude podle jeho slov prodloužená Pařížská ulice.

Podmínky vycházejí z nového územního plánu, jsou tedy nové. Zásadním rozdílem od předchozího územního plánu i regulačních podmínek je blokové řešení této lokality. Proto před lety přišel investor obřího OC Corso s původním projektem, který celé území zastavěl jednou budovou, což v tuto chvíli už není možné.

„Investor se aktuálně vyjádřil v tom smyslu, že pokud takto budou schváleny podmínky, území je pro něj zastavitelné. Město Plzeň nikdy nebránilo a ani nebrání zástavbě této lokality. Vyžadujeme ale přísné a spravedlivé regulační podmínky. V tuto chvíli se jeví, že obě dvě strany považují podmínky za akceptovatelné. V podmínkách územní studie je stanoveno, že hlavní bloky při Denisově nábřeží a Americké třídě se musí postavit najednou, nelze je stavět v jednotlivých fázích,“ vysvětlil náměstek Šindelář.

Město se přitom s developerskou společností stále soudí. Firma požaduje 1,8 miliardy za ušlý zisk, protože nemohla stavět podle původního projektu. Ten Plzeňané odmítli v referendu v roce 2013. Schválení územní studie je podle vedení města cesta k tomu, aby se město mohlo bavit s investorem o ukončení soudního sporu. U okresního soudu město spor vyhrálo, krajský soud ale verdikt zrušil a případ teď leží u Nejvyššího soudu, který se zabývá dovoláním plzeňské radnice.

„Novou studii už jsme měli možnost vidět, zatím to vypadá, že ten nový návrh je výrazně lepší, než byl ten předchozí návrh na OC Corso. Je to dáno i tím, že si celou tu koncepci dělá město samo. A na základě toho se pak bude řídit investor. Studii pak musí dodržet. Nám se na té studii líbí zejména ta urbanistická část, to znamená, že by došlo k rozdělení nějaké té obrovské haly na blokovou zástavbu, na jednotlivé domy. Je tam velice zajímavé pěší propojení z nádraží na lávku. Otazníkem je zatím velké množství navržených obchodních ploch. Budeme rádi, když se o tom bude ještě debatovat,“ uvedl opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). „Na druhou stranu stále jsme se společností Amádeus v soudním sporu a mám trochu pocit, že by se s tou finální studií ještě mohlo počkat na to, jakým směrem se bude ten soudní proces vyvíjet,“ dodal Vozobule.

Fotogalerie

Zatím je v místě bývalého DK Inwest jen obří díra a parkoviště | Autor: TV ZAK
Zatím je v místě bývalého DK Inwest jen obří díra a parkoviště | Autor: TV ZAK
Zatím je v místě bývalého DK Inwest jen obří díra a parkoviště | Autor: TV ZAK
Zatím je v místě bývalého DK Inwest jen obří díra a parkoviště | Autor: TV ZAK