Jsme televize vašeho kraje

Bez proudu je v kraji už jen 70 odběratelů, hasiči pokračují v odstraňování následků vichřice

Plzeň, publikováno 31.10.2017, autor: Richard Beneš

V Plzni odstraňovali hasiči strom z budovy školy | Autor: HZSPK

Kalamitní stav odvolali v noci na úterý energetici v Plzeňském kraji, bez proudu zůstává po řádění nedělní vichřice 70 odběratelů na Tachovsku a na severním Plzeňsku. Informovala o tom regionální mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová. Hasiči v pondělí pokračovali až do večera v likvidaci kalamity, odstraňovali zejména polomy, uvolněnou střešní krytinu a nechyběly ani zásahy u poškozených sloupů elektrického a telefonního vedení.

Na vedení vysokého napětí jsou v Plzeňském kraji poslední čtyři poruchy. V Karlovarském kraji evidovali energetici ještě 7 poruch na vysokém napětí a necelé tři stovky domácností bez elektřiny. Ještě v pondělí dopoledne bylo poruch na vysokém vedení 20 a bez proudu bylo 4000 domácností. Do večera se energetikům podařilo odstranit většinu závad, bez elektřiny bylo však stále ještě 1800 domácností na Domažlicku a Klatovsku. „Ještě v noci se podařilo opravit většinu závad, takže k 21.00 hodině se kalamitní stav odvolal,“ řekla mluvčí Jirovcová.

Energetici v regionu zatím nemají vyčíslené škody, ty začnou sčítat až v okamžiku, kdy budou plně obnoveny dodávky elektřiny do celého kraje. Představu o škodách by tak měli mít do konce týdne. Bude se pohybovat v řádech desítek milionů korun. Už teď je jasné, že nedělní vichřice Herwart byla svojí intenzitou druhá největší po ničivém orkánu Kyrill, který zasáhl naši republiku v lednu 2007. Zničil tehdy jen na západě Čech 400 sloupů v elektrické síti a zcela vyřadil 52 kilometrů vedení, škody dosáhly téměř 50 milionů korun.

Během pondělí vyjížděli hasiči průměrně čtyřikrát do hodiny odstranit ze silnic, železnic či chodníků popadané stromy a polámané větve. Často museli porazit vyvrácené stromy, u kterých hrozilo, že padnou přes vozovku nebo na budovu. Nechyběly ani zásahy u poškozených sloupů elektrického a telefonního vedení. Zasahovat museli i u poškozených elektrických sloupů. „Například v Holkovicích se strom nebezpečně nakláněl nad rodinný dům, v Plzni Slovanech nad budovu stavební firmy a nad Střední průmyslovou školu dopravní. Vobci Kbel u několika stromů hrozilo, že padnou na hřbitovní zeď a hroby. V Chlumčanech větve zasahovaly do trolejí, v Plzni Božkově do železniční trati,“ popsala pondělní zákroky hasičů jejich mluvčí Pavla Jakoubková.

Na několika místech vyvrácené stromy padly na střechy budov. V Plzni odstraňovali hasiči strom ze střechy ZŠ a z karavanu, v Nýřanech kromě střechy ZŠ i ze školní zahrady a prostoru atletického hřiště. Stromy poškodily střechy chat v Kožlanech u rybníka Ožehák a ve Zbirohu U Čápa. „Ani v pondělí se hasičům nevyhnulo zabezpečování uvolněných střešních krytin. V Rokycanech ulétly plechy z bytového domu, v Horní Folmavě spadla z budovy firmy skleněná stříška,“ dodala mluvčí Jakoubková.

Vichřice v Plzni vyvrátila vzrostlý smrk v blízkosti křižovatky Plaské a Západní ulice. „Mohutný strom potom překážel v celé šíři cyklostezky a chodníku a nebylo možné se mu vyhnout. Chodci při jeho obcházení museli vstupovat na velmi frekventovanou silnici. Po zavolání strážníka na místo zamířilo družstvo hasičů. Ti vyvrácený smrk motorovou pilou rozřezali a odstranili,“ informovala mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Fotogalerie

V Plzni odstraňovali hasiči strom z budovy školy | Autor: HZSPK
Tento strom komplikoval dopravu v Plzni | Autor: MP Plzeň
Stromy padaly na auta i na Domažlicku | Autor: HZSPK
V Plzni odstraňovali hasiči strom z budovy školy | Autor: HZSPK
V Plzni odstraňovali hasiči strom z budovy školy | Autor: HZSPK
V Plzni odstraňovali hasiči strom z budovy školy | Autor: HZSPK
Stromy padaly na auta i na Domažlicku | Autor: HZSPK
Tento strom komplikoval dopravu v Plzni | Autor: HZSPK