Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj navýšil částku na sociální služby v regionu o dalších 26 milionů korun

Plzeň, publikováno 31.10.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Financování sociálních služeb v regionu navýšil Plzeňský kraj o dalších 26,5 milionu korun. Rozhodli o tom v pondělí radní kraje, rozdělení peněz od státu musí ještě v listopadu schválit zastupitelé. Novináře o tom informoval krajský radní za sociální oblast Zdeněk Honz (ČSSD). V případě, že návrh na navýšení projde zastupitelstvem, půjde letos na sociální služby v kraji více než půl miliardy korun, což je výrazně víc než loni.

Už v lednu kraj rozdělil na podporu sociálních služeb 432,5 milionu korun a v září při mimořádném kole dotačního řízení dalších 56,74 milionu korun. Víc než 26 milionů korun by se mělo aktuálně rozdělit mezi 39 příjemců. Žádost o dofinancování podalo 47 organizací na zajištění 83 sociálních služeb. Loni činila původně schválená dotace 404 milionu korun. Postupně ji během roku ministerstvo zvýšilo na 432 milionu korun.

Poprvé kraj přerozděloval peníze od ministerstva v roce 2015, jednalo se o 368 milionů korun na 241 služeb pro 111 poskytovatelů. Loni kraj přerozdělil státní dotaci pro 248 sociálních služeb mezi 107 žadatelů. Sociální služby poskytují nestátní neziskové organizace, příspěvkové organizace obcí i kraje, zdravotnická zařízeni, obce, církevní organizace i právnické a fyzické osoby. Další peníze přišly například z individuálních projektů EU.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš