Jsme televize vašeho kraje

Akci Machři roku považuje Strana zelených za neefektivní a předražený tunel

Plzeň, publikováno 26.09.2012, autor: Richard Beneš

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Za neefektivní a „předražený tunel“ považuje Strana zelených akci nazvanou Machři roku, jejíž třetí ročník se uskutečnil v úterý na plzeňském náměstí Republiky. Má sloužit pro podporu českého odborného školství a propagaci řemeslných oborů vzdělání. Zelení ovšem pochybují o efektivitě tohoto podniku. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl lídr kandidátky Strany zelených pro krajské volby Roman Černík.

„Usilujeme o to, aby tradiční i nová řemesla získala znovu svůj kredit, avšak ne v podobě manažerských předražených projektů typu „Machři roku 2012“, na které se vynakládají statisícové až milionové částky, ať již už z příspěvků asociace krajů nebo z krajského rozpočtu. Tam potom chybí peníze a kraj se snaží ušetřit „optimalizací“ sítě středních, především všeobecně vzdělávacích škol, která mimo jiné souvisí i s organizací krajské veřejné dopravy," uvedl Roman Černík. Zelení podle jeho slov podporují naopak zachování stávající sítě gymnázií v Plzeňském kraji a odmítají potenciální tendenci k centralizaci středního školství v Plzni.

„Vzdělávání na venkovských gymnáziích nebo středních školách je stejně kvalitní, jako na prestižních Plzeňských. Když se podíváte na výsledky soutěží vyhlášených MŠMT v loňském roce, kromě Plzně tam najdete mezi oceněnými také školy z Klatov, Stříbra, Domažlic nebo Rokycan,“ poukazuje na úspěchy mimoplzeňských škol Pavel Vlach, středoškolský a vysokoškolský pedagog, který je čtyřkou na kandidátce Strany zelených.

V rámci akce Machři roku se v Plzni na náměstí Republiky prezentovala prostřednictvím stánků i praktických ukázek třicítka učňovských škol. V soutěži o nejlepšího učně se pak utkali budoucí truhláři, obkladači, instalatéři a malíři-natěrači. K vidění byla ovšem i pozapomenutá řemesla, například Střední škola z Horní Břízy připomněla, že vychovává mladé kamnáře.

Fotogalerie

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz