Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj chystá bezpečnostní hlásiče do své části v CHKO Brdy

Plzeň, publikováno 04.11.2017, autor: Richard Beneš

Dopadová plocha pod vrcholem hory Tok | Autor: Richard Beneš

Do začátku jarní sezony roku 2018 nainstaluje Plzeňský kraj na své části CHKO Brdy 11 hlásičů pro zajištění bezpečnosti turistů. Součástí budou i plánovaná odpočívadla a celá akce přijde kraj na šest až sedm milionů korun. Hlásiče mají pomoci cyklistům nebo pěším, kteří se v Brdech ztratí nebo zraní. Na většině území CHKO totiž nefunguje mobilní signál. Hlásiče nechá kraj umístit pouze na místa, kde se kříží silnice a to samé chce teď nabídnout i sousednímu Středočeskému kraji, o který se s CHKO Brdy dělí.

„Hlásiče a jejich instalace nejsou nákladné. Jde jen o tlačítko, které odešle a přijme informaci. Největším problémem jsou peníze na provoz. Čtyřiadvacetihodinové hlídání systému stojí koelm 27 tisíc korun měsíčně. Je jedno, jestli hlásičů bude tisíc nebo dva,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD). K hlásičům potřebuje kraj serverové napojení na tísňovou linku 112, což obnáší až 400 tisíc korun.

Hlásič fungeje tak, že po zmáčknutí tlačítka se odešle na operační středisko krátké textová zpráva o tom, že na daném traumabodu je někdo v tísni. Hlásiče neumožňují přenášet hlas. Krabička s baterií odolná proti vandalům má minimální spotřebu a v terénu vydrží léta.

Analýza území k zabezpečení příjmu tísňových signálů už stála kraj 140 tisíc korun. „Jsou v ní možná připojení a systémové možnosti najít tam člověka. Je to horší, než jsme si mysleli. Hlavně v oblastech, kde není tolik turistiky. Tam je vůbec problém se k někomu dostat, když se mu něco stane. V Brdech je navíc řada dopadových ploch s municí. Tím, že tam byla ruská armáda, tak nikdo neví, kde co bylo,“ vysvětlil Grüner. Podle jeho slov se do spolupráce v oblasti CHKO Brdy zapojila policie a hasiči i Vojenské lesy a statky, které se budou starat o to, aby i v zimě byly silnice průjezdné.

Kraj teď musí schválit peníze na realizaci a provoz. Mobilní operátoři nemají o pokrytí území Brd zájem, protože je tam příliš málo uživatelů a nikomu se nechce stavět vysílač za desítky milionů korun. „Je možné, že kraj připraví webovou aplikaci, která bude spolupracovat s mapami lesů na Seznamu.cz. Aby každý, kdo tam půjde, si našel svoji trasu, a zároveň zjistil, kde jsou hlásiče a kde není žádný signál,“ dodal náměstek hejtmana.

CHKO Brdy se před 22 měsíci otevřela turistům po zrušení vojenského prostoru. Loni ale do Brd nepřijelo tolik turistů, kolik se očekávalo. Chybí totiž infrastruktura, parkoviště, odpočinková místa i kvalitní značení.

Fotogalerie

Dopadová plocha pod vrcholem hory Tok | Autor: Richard Beneš
V brdech zůstává celá řada vojenských objektů | Autor: Richard Beneš
Nouze není v Brdech ani o romantická místa | Autor: Richard Beneš
Zámeček Tři Trubky | Autor: Richard Beneš