Jsme televize vašeho kraje

Dialyzační středisko B. Braun Avitum v Plzni má za sebou rozsáhlou rekonstrukci

Plzeň, publikováno 08.11.2017, autor: Richard Beneš

Pacient Zdeněk Klas na zrekonstruované dialýze | Autor: B. Braun

V pořadí už druhou rozsáhlou rekonstrukcí za téměř 14 milionů korun prošlo Dialyzační středisko B. Braun Avitum v Plzni, které je v provozu již 21 let. Zároveň přichází také s novým modelem komplexní péče o pacienty. Ten tvoří pět vzájemně propojených pilířů, dialýza, nefrologická a interní ambulance, nutriční poradna a služby praktického lékaře. Rozšířením služeb se současně vytvoří větší prostor pro prevenci. Díky rekonstrukci se podařilo rozšířit prostory do dalšího patra.

„Bylo to náročné, ale teď můžeme znovu pacientům vyjít vstříc například s flexibilním plánováním dialyzačních ošetření v situacích, kdy odjíždějí na víkend nebo potřebují spojit vyšetření v nemocnici s dialýzou. Měli jsme obvykle vytížená všechna lůžka a další prostor tu nebyl,“ říká vedoucí lékařka plzeňského střediska Lada Malánová. Nově ke stávajícím prostorám přibyla část druhého patra budovy, kde vznikla prostorná čekárna se dvěma ambulancemi, jedna pro kontroly pacientů na peritoneální (břišní) dialýze a druhá obecně nefrologická.

 

V prostorách vlastního dialyzačního střediska, které sídlí o patro výš, došlo ke zvětšení prostor a navýšení kapacity dialyzačního sálu a rozšířily se také šatny se sprchami a toaletami pro nemocné. Vše je bezbariérové. Současná kapacita vzrostla o šest míst na současných 26 dialyzačních lůžek. Z toho tři jsou v izolaci a slouží například pacientům s infekčními onemocněním. Další z místností nyní slouží jako malá vyšetřovna pro pravidelně dialyzované. „Nová ambulance umožňuje zapojit v případě potřeby i druhého lékaře a je tu celkově víc klidu na rozhovor s nemocnými. Dialyzovaní a ambulantní pacienti se tak už nemusí tísnit ve společné čekárně,“ popisuje výhody Lada Malánová.

 

Spektrum služeb dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Plzni je velmi široké. V ambulanci je registrováno na 2000 nemocných a dialyzuje se zde kolem 90 pacientů ve dvousměnném provozu, který standardně běží od pondělí do soboty. V neděli jsou pak lékař a sestra k dispozici alespoň na telefonu. Dva nemocní se zde léčí peritoneální (břišní) dialýzou a jedna pacientka je již jeden a půl roku na domácí hemodialýze. Má doma vlastní úpravnu vody i dialyzační přístroj, na kterém si dialýzu provádí zcela samostatně bez přímé asistence odborného personálu. Byla teprve druhou pacientkou v republice, která zahájila tento typ léčby. V současnosti je u nás takových pacientů celkem šest.

 

Letos plzeňské středisko připravilo k transplantaci ledviny už pět pacientů, dalších pět pacientů je zařazeno na čekací listinu pro transplantaci a u osmi probíhají přípravná vyšetření. Mezi pacienty střediska je i jeden mladý diabetik, který čeká na kombinovanou transplantaci ledviny a slinivky. Významnou většinu výkonů na středisku tvoří hemodiafiltrace. Všechna data z moderních dialyzačních přístrojů se přitom automaticky načítají do počítačové sítě na středisku, a tak může sestra nebo lékař ze své kanceláře kdykoliv zkontrolovat, jaký má nemocný tlak a puls, kolik času zbývá do konce ošetření nebo jaký má dialyzátor průtok, aniž by museli přístroje na sále fyzicky obcházet a kontrolovat. Středisko se nepotýká s nedostatkem zdravotních sester, naopak nemohou přijmout všechny zájemkyně, které se zde ucházejí o práci.

Fotogalerie

Pacient Zdeněk Klas na zrekonstruované dialýze | Autor: B. Braun