Jsme televize vašeho kraje

PMDP propojily Plzeňskou kartu s In Kartou Českých drah, jsou první v rámci republiky

Plzeň, publikováno 08.11.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňská karta - ilustrační foto | Autor: Archiv

Plnohodnotně propojit dva rozdílné kartové systémy ve veřejné dopravě v České republice se jako prvním podařilo společnostem České dráhy a Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Jedinečné řešení umožňuje se s In Kartou národního dopravce odbavit ve vozech plzeňské MHD a stejně tak s Plzeňskou kartou ve vlacích Českých drah. Zároveň je možné užít elektronické platební prostředky jednoho partnera u partnera druhého. Tím se odstranila další bariéra pro cestování veřejnou dopravou.

„Velmi si ceníme, že můžeme představit hotové funkční řešení. Propojení dvou specifických systémů dopravců s rozdílným způsobem přepravy v jeden způsob užití přináší zjednodušení a výsledkem je zvýšený komfort pro zákazníka. Jsme přesvědčeni, že je to způsob, jak si udržet stávající a získávat nové zákazníky a nabídnout jim další zkvalitnění služby,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah zodpovědný za osobní dopravu.

 

Držitelé Plzeňské karty či In Karty nově mohou svou elektronickou peněženkou zaplatit plný jízdní sortiment i u druhého dopravce. Po jednoduché bezplatné registraci bude možné na karty nahrávat také dlouhodobé produkty. Držitel In Karty ČD si bude moci nahrát dlouhodobé časové kupony PMDP a držitel Plzeňské karty zase pro změnu produkty Českých drah. „O tomto principu zjednodušení, standardizace pravidel a užití karet ve veřejné dopravě jsme informovali ministerstvo dopravy a všechny kraje. Postupně představujeme produkt i vybraným městům a regionům. České dráhy se trvale snaží najít propojovací prvek v odbavení cestujících ve veřejné dopravě. Díky spolupráci s PMDP se nám podařilo najít řešení pro nosič jízdních dokladů, elektronickou peněženku a identitu jednoduchým univerzálním a systémovým řešením. Tímto počinem dáváme opět zprávu všem partnerům a institucím, že řešení existuje,“ uvedl Michal Štěpán.

 

„Komfort cestujících a jednoduchost odbavení jsou pro nás důležité. Tak proč mít dvě karty, když vám stačí jedna? Představte si třeba, že se vydáte na cestu ze svého domova v Plzni. Nejprve se Plzeňskou kartou odbavíte v trolejbuse nebo v tramvaji a následně si z ní zakoupíte jízdenku na vlakovém nádraží klidně až do Brna,“ uvádí Martin Chval, ředitel Plzeňské karty. „Systémy jsou provázány i pro případ ztráty. Přijdete-li o svou kartu, necháte si vyrobit duplikát a systém již sám pozná, jaké produkty jste měli zakoupené u druhého dopravce a automaticky je na novou kartu nahraje,“ dodal Chval.

 

„Odbavení ve vozech MHD pomocí In Karty vnímáme jako vhodné rozšíření současných možností odbavení,“ říká Zbyněk Proška, vedoucí vývoje Plzeňské karty. „Nově vybudované řešení navazuje na předchozí spolupráci PMDP a ČD na konceptu multiaplikační karty. Propojení obou systémů prostřednictvím centrální autority, která zastřešuje řízení vzájemných vazeb zapojených subjektů, lze označit z pohledu interoperability za přelomové a je možné na něm vybudovat daleko širší síť spolupracujících odbavovacích systémů. Klidně i v rámci celé České republiky,“ uzavřel Proška.

Fotogalerie

Plzeňská karta - ilustrační foto | Autor: Archiv