Jsme televize vašeho kraje

Městské policii budou s provozováním útulku pro psy pomáhat někteří jeho bývalí zaměstnanci

Plzeň, publikováno 09.11.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňský útulek pro psy | Autor: TV ZAK

Plzeňský útulek pro opuštěné psy v Daimlerově ulici se po dvou měsících opět propíral na jednání městského zastupitelstva. Stalo se tak jako obvykle z iniciativy opoziční TOP 09. Důvodem bylo navýšení částky na veterinární péči v útulku, který začne od ledna příštího roku provozovat město prostřednictvím městské policie poté, co se neosvědčil model provozování útulku externím subjektem. Město letos vyhlásilo výběrové řízení na nového provozovatele útulku, který s nejnižší nabídkou vyhrála Naděje pro kočky. Rada města ale nakonec rozhodla o tom, že bude útulek provozovat podobně jako v jiných městech městská policie.

„Na veterinární péči v útulku město vyčlenilo nejdříve částku 800 tisíc korun na jeden rok. A na základě toho městská rada také rozhodla, že bude útulek provozovat městská policie. Teď se ta částka výrazně navýšila na 1,4 milionu korun za rok. Zakázka je na čtyři roky. Kde se najednou našla tak vysoká částka na veterinární služby? Předchozí provozovatel, Spolek na ochranu zvířat Plzeň, vedl útulek špatně, proto ho převzala městská policie. A teď máme informace, že v útulku budou opět pracovat lidé z tohoto spolku,“ žádal o vysvětlení zastupitel Michal Vozobule (TOP 09).

 

Podle vyjádření primátora nemá v současné době městské policie své pracovníky pro útulek. Proto město nabídlo práci na hlavní pracovní poměr devíti lidem z uvedeného spolku. „Je to proto, aby se zahájil provoz útulku. Ta situace pro městskou policii i pro město není jednoduchá. Nikdy jsme útulek sami neprovozovali. Získáváme denně nové zkušenosti k tomu, abychom mohli ten útulek provozovat. Jedná se i o tom, že by mohl být veterinář, který bude zaměstnancem útulku,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

 

Útulek by mělo udržovat v chodu okolo 20 zaměstnanců, podobně jako tomu bylo za předchozího provozovatele. „Přebírám prozatím pozice, které jsou vedeny jako ošetřovatel a pomocný ošetřovatel. To je devět lidí na trvalý pracovní poměr a dalších devět na dohodu. Měli by tam působit do doby, než se zaučí naši strážníci, kteří tam přijdou. Těch by mělo být pět, ale jejich definitivní počet určen ještě není. Jedinou mojí prioritou a cílem je, aby od 1. ledna 2018 útulek fungoval tak, aby psi dostali standardy, na které jsou zvyklí a aby byli spokojení občané,“ řekl šéf městské policie Miroslav Mach.

 

Zastupitel Ludvík Rösch (OPAT) zase konstatoval, že městská policie by útulek nikdy provozovat neměla. „To rozhodnutí není šťastné, město s tím má jen problémy. Jak se ukazuje, tak to provozovat neumíme. Nemělo to tak dopadnout. Hlavním úkolem MP je dodržování veřejného pořádku, ale není tam nic o psech. Připadá mi to legrační. Tady se válí bezdomovci po ulicích. A městská policie nestíhá plnit své úkoly. A my jim přidáme ještě práci, aby se starali o pejsky a kočičky,“ prohlásil Rösch.

 

„Musím dát za pravdu panu Röschovi, strážník opravdu nepůjde a nebude venčit psa. Od toho tady musíme mít buď dobrovolníky a nebo zaměstnance, kteří tuto práci ovládají,“ dodal Miroslav Mach.

Fotogalerie

Plzeňský útulek pro psy | Autor: TV ZAK