Jsme televize vašeho kraje

Se stavbou přestupního uzlu a autobusového terminálu Hlavní nádraží se začne příští týden

Plzeň, publikováno 10.11.2017, autor: Richard Beneš

Se stavbou nového přestupního uzlu se začne už příští týden | Autor: TV ZAK

Plzeň získá dotaci ve výši téměř 100 milionů korun na projekt Přestupní uzel Plzeň Šumavská autobusový terminál. Rozhodnutí o jejím poskytnutí obdrželo město od ministerstva pro místní rozvoj. V rámci projektu vznikne autobusový terminál Hlavní nádraží s deseti odjezdovými a devíti odstavnými stanovišti, obratiště pro trolejbusy. Novým druhým podchodem bude autobusový terminál přímo propojen s nástupišti železniční stanice Plzeň Hlavní nádraží. Součástí terminálu s celkovou cenou kolem 160 milionů korun bude i parkoviště pro cestující a sociální zařízení pro řidiče i cestující.

„Dotace nám byla přiznána ve výši 99,99 milionu korun, což odpovídá 90 procentům z celkových způsobilých výdajů, které jsou 111,11 milionu korun. Město Plzeň se tak na těchto způsobilých nákladech bude podílet částkou 11,11 milionu korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD) s tím, že se jedná o projekt zahrnutý do Strategie ITI. Předání staveniště je naplánováno na 14. listopadu 2017, poté budou zahájeny stavební práce, které by měly trvat jeden rok.

 

„Podle podmínek soutěže musí být hotov do listopadu 2018, tedy dva měsíce poté, co mají být otevřené mosty před nádražím,“ řekl náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL). Cílem města je, aby už od nových jízdních řádů, tedy od poloviny prosince 2018, co nejvíc autobusů směřovalo na nový terminál, aby byl přestup na vlaky a MHD co nejkomfortnější. „Terminál bude ryze technicistní, nehráli jsme si na velkou architekturu. Hlavními dominantami zůstanou kupole hlavního nádraží a okresní soud na Hamburku,“ dodal náměstek Náhlík.

 

Umístěním autobusového terminálu v lokalitě u hlavního vlakového nádraží se zefektivní organizace veřejné dopravy v Plzni. Město slibuje cestujícím zlepšení služeb, zkvalitní se a zrychlí přestupy mezi jednotlivými druhy veřejné dopravy, tedy mezi rychlíky, osobními vlaky, autobusovou veřejnou linkovou dopravou a páteřními tramvajovými a trolejbusovými linkami městské hromadné dopravy.

 

Na území města Plzně dosud existuje jen velmi málo míst, které by bylo možné zahrnout mezi standardní přestupní uzly. Přestupní uzel Hlavní nádraží má velmi výhodnou polohu poblíž centra města. V jeho těsné blízkosti vedou dvě klíčové tramvajové linky MHD a většina trolejbusových linek MHD. V přednádražním prostoru před budovou Hlavního nádraží se v rámci 2. etapy stavby železničního uzlu Plzeň vybuduje parkoviště pro osobní auta a náhradní autobusovou dopravu pro potřebu výluk na železničních tratích. Město Plzeň pro výstavbu autobusového terminálu Hlavní nádraží využije stávající plochy ve vlastnictví ČD podél Šumavské ulice.

 

Na terminálu bude deset odjezdových a devět odstavných stanovišť, obratiště pro trolejbusy a druhý podchod na nástupiště železniční stanice. Součástí bude také točna pro trolejbusy, aby se spoje, které povezou lidi do Škodovky nebo do průmyslové zóny Borská pole, mohly točit na terminálu a cestující nenastupovali do přeplněných trolejbusů z Doubravky. Dále tam bude parkoviště a WC.

 

Na terminál pojedou autobusy od Rokycanska, z okresu Plzeň-sever i některé linky z jihu Plzeňska. Většina spojů od jihu ale bude končit na terminálu na náměstí Milady Horákové na Slovanech, který má stát zhruba 20 milionů korun. Spoje jezdící na šestou, osmou, druhou a desátou hodinu večerní, budou jezdit až do Šumavské, aby se lidé dostali jednoduše do práce.

 

Plocha terminálu Šumavská bude menší než centrální autobusové nádraží, ale díky tomu, že tam budou jezdit jen spoje ve špičkách, měla by stačit. Sloužit by měla především veřejné dopravě, kterou objednává kraj. Město uvažuje i s variantou, že by tam pustilo také linky Student Agency nebo FlixBus. Umožní jim tam zastavovat, ale nemůže jim garantovat možnost odstavu autobusů. Město pro ně nyní vyhledává vhodná místa v okolí uzlu.

Fotogalerie

Se stavbou nového přestupního uzlu se začne už příští týden | Autor: TV ZAK