Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Noční požár zcela zničil střechu zchátralého zámku v Plané

Plzeň, publikováno 11.11.2017, autor: Richard Beneš

Autor: HZSPK

Až do sobotních ranních hodin bojovali hasiči ze širokého okolí s požárem, který zachvátil zchátralý zámek v Plané na Tachovsku. Plameny v pátek před půlnocí zachvátily hlavně střechu opuštěného objektu, ve kterém v poslední době přebývali bezdomovci. Následky požáru likvidovali hasiči sedm hodin a stále ještě zůstávají na místě. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina zatím není úplně jasná, nelze vyloučit, že požár způsobili právě bezdomovci. Na zámek je vydaný exekuční příkaz.

K rozsáhlému požáru nakonec dorazili profesionální i dobrovolní hasiči z širokého okolí a dokonce i z Plzně. Byl vyhlášen 1. stupeň požárního poplachu. „Plamenné hoření už je zlikvidované, ale musíme důkladně dohasit ohniska a zkontrolovat objekt. Situaci nám značně komplikuje špatný stav objektu, nemůžeme hasit zevnitř, ale pouze zvenku za pomoci výškové techniky. Shořela střecha o rozměrech 30x15 metrů,“ informoval v sobotu ráno Aleš Bucifal, řídící důstojník hasičů z Plzeňského kraje.

 “Požár svědci zpozorovali až ve chvíli, kdy ze střechy šlehaly vysoké plameny, o čemž svědčí množství dalších telefonátů na tísňovou linku. Vzhledem k tomu, že zámek v Plané stojí na nejvyšším místě města, byla hořící střecha vidět ze vzdálenosti několika kilometrů,” řekla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.  

Požáry historických budov bývají samy o sobě velmi komplikované, a to z důvodu jednak technického stavu i členitosti budov, jednak z historického hlediska a jednak z důvodu přístupových cest. Konkrétně při tomto požáru se hasiči měli problém se dostat do areálu, který byl zajištěn řetězy a betonovou skruží. Museli tak zvolit násilný vstup.  

Někdy po druhé hodině ráno se hasiči museli stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy a hasiči mohli provádět hasební zásah pouze z venku a z výškové techniky. V ranních hodinách si velitel zásahu povolal další posilu – speciální hasicí zařízení Cobra z Plzně Košutky, pro zvýšení efektivity hašení.  

“Hasiči mají požár od ranních hodin pod kontrolou. Další navazující části budovy se jim podařilo před plameny ochránit. Dohašovací práce budou pravděpodobně probíhat po celé dopoledne,” informovala mluvčí.   Vyšetřování příčiny vzniku požáru i vyčíslení výše škod se s ohledem na okolnosti protáhne pravděpodobně na několik týdnů. V tuto chvíli mohou vyšetřovatelé s jistotou vyloučit pouze technickou závadu na elektroinstalaci.  

Ještě ve druhé polovině 20. století využívala zámek v Plané armáda jako kasárna pohraniční stráže. Po revoluci armáda zámek opustila a od té doby chátrá. Areál byl několikrát v dražbě kvůli exekuci. Podle dražebních informací z letošního června je technický stav třípodlažní budovy velmi zanedbaný, bez běžné údržby a rekonstrukcí a zcela bez vybavení. Vnitřní instalace jsou nefunkční nebo byly demontovány. Poškozeny jsou podlahy, dveře i okna. Celková hodnota areálu, kam kromě zámku patří i některé další menší nemovitosti, byla vyčíslena na 2,6 milionu korun. Loni se v dražbě nabízel na 780 tisíc korun. Zpustlý zámek se stal v poslední době útočištěm bezdomovců, kteří tam přebývali. Svědčí o tom řada matrací, které si tam nastěhovali a také množství odpadků.

Fotogalerie

Zámek v Plané ještě před ničivým požárem | Autor: Archiv
Autor: HZSPK
Autor: HZSPK
Autor: HZSPK
Autor: HZSPK
Autor: HZSPK