Jsme televize vašeho kraje

Plzeň nakoupila nové analyzátory ovzduší za sedm milionů, nahradily dosluhující přístroje

Plzeň, publikováno 13.11.2017, autor: Richard Beneš

Měřící stanice - ilustrační foto | Autor: Archiv

Třináct nových analyzátorů ovzduší za 6,9 milionu korun, které nahradily dosavadní dosluhující zařízení nakoupilo město Plzeň. Přístroje jsou nyní již nainstalovány na jedné mobilní a třech stacionárních měřicích stanicích rozmístěných na území města. Na projekt přispělo ministerstvo životního prostředí částkou ve výši 5,8 milionu korun.

„Automatické měřicí stanice pro měření imisí pořídilo město v roce 1994 díky dotaci z evropského fondu PHARE, po dobu udržitelnosti projektu je provozovala Správa infrastruktury města Plzně, rovněž s přispěním dotace z tohoto fondu. V současné době patří projekt pod Správu informačních technologií města Plzně,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík (KDU-ČSL).

 

Data z automatických měřicích stanic, která udávají imisní koncentrace SO2, NO2, CO a O3 (troposférického ozónu), se přenáší do Českého hydrometeorologického ústavu. „Pro sledování kvality ovzduší je cenné zejména to, že jsou k dispozici kontinuální data za více než dvacet let. Aktuální údaje najdou lidé na portálu Českého hydrometeorologického ústavu http://portal.chmi.cz/ v sekci ovzduší,“ dodal náměstek primátora Petr Náhlík.

Fotogalerie

Měřící stanice - ilustrační foto | Autor: Archiv