Jsme televize vašeho kraje

Sezóna připravena, sjezdovky na šumavském Špičáku už čekají jen na pořádný příděl sněhu

Špičák, publikováno 15.11.2017, autor: Richard Beneš

Sjezdovky na Špičáku už čekají jen na pořádný příděl sněhu | Autor: Ski&Bike Špičák

Deset milionů korun hodlá investovat do nastávající zimní sezony Ski&Bike Špičák. Poznají to lyžaři hlavně na sjezdovkách, především na jejich úpravě a údržbě. Postará se o to zbrusu nová rolba. Ve dvou úsecích rodinné sjezdovky Spodní Šance také vznikne za dobrých sněhových podmínek „Funline“, lehká a hravější forma trati na způsob skikrosu. Dlouhá bude celkem skoro 300 metrů, široká v průměru 10 metrů a kromě klopených zatáček nabídne i terénní vlny. Loni se sezóna ve špičáckém areálu zahajovala 2. prosince. Letos se spustila sněžná děla poprvé v noci na dnešek, zasněžování ale přerušila inverze.

Lyžařský areál posílila další nejmodernější rolba pro úpravy zdejších sportovních sjezdovek a rozšířil se i počet sněžných děl na celkových 32 kusů. „K dispozici je 19 tyčí a 13 vrtulových děl. Poprvé v novodobé historii střediska od spuštění lanovky v roce 2006 má k dispozici optimální počet sněžných děl na počet kilometrů sjezdovek,“ vysvětluje provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

 

Na úpravu sjezdovek má areál už dva velmi výkonné stroje s navijákem, pro snowpark a fun line speciální rolbu Park bully. K nim čtyři kvalifikované rolbaře, což výrazně zkrátí dobu úpravy všech zdejších tratí. „Svahy mohou delší dobu a lépe promrzat, díky tomu pak déle vydrží náporu lyžařů. Samozřejmě podmínkou je normální průběh zimy. Při nočních teplotách nad nulou nic takového slibovat nechceme. Fyzikální zákony ani s nejlepší technikou překonat nelze,“ doplňuje Kasík.

 

Areál letos i vzhledem k pravidelným investicím a inflaci zvedl cenu denního skipasu pro dospělého v hlavní sezoně o tři procenta na 630 korun, celodenní dětský skipas zdražil na 445 korun a rodinnou jízdenku pro dva dospělé a neomezený počet vlastních dětí, na 1515 korun. Podle Kasíka jsou ceny jedny z nejnižších v ČR.

 

„Lyžaři, kteří nechtějí, hlavně ráno, čekat na Špičáku ve frontách, si mohou koupit skipasy online. Potřebují k tomu pouze naši čipovou kartu na vleky v ceně 50 korun. Tu jim zašleme domů. Po příjezdu nastupují rovnou na lanovku, zvolený tarif se jim aktivuje při prvním průchodu,“ vysvětlil Kasík. Zůstává také společný skipas po Železnorudsko, tedy i pro střediska Belveder a Nad Nádražím. Špičák figuruje i v seznamu horských středisek, kde lze lyžovat na Český skipas. Stojí 11 tisíc korun a využít ho lze už ve 23 areálech ČR, které dohromady nabízí 190 km sjezdovek.

 

A jak pokračují aktivity spojené s výstavbou multifunkční budovy s novou restaurací alpského střihu pro 250 osob a ubytováním hned u nástupu na lanovku? „Má zhruba roční zpoždění. To se nabralo kvůli schvalování změn v regulačním plánu, do něhož musí být zaneseny všechny požadované změny pro dané místo. My jsme o něj požádali už loni na podzim. Jenže jeho projednávání je vázáno na vytvoření podkladů od externího zpracovatele. Čekalo se i na podání vícero změn u jiných projektů na Železnorudsku, aby se neprojednávaly jen jednotlivosti. To způsobilo ten posun,“ vysvětluje zhruba roční skluz Vladimír Kasík.

 

V současné době špičácký projekt prošel bez připomínek na příslušných úřadech a do konce tohoto roku by mohlo změnu regulačního plánu schválit zastupitelstvo Železné Rudy. Pak se bude žádat o vydání stavebního povolení. Přípravné práce na této investici za více než 50 milionů korun však pokračují. „Projektanti na něm normálně dál pracují, abychom měli vše kompletně připraveno před zahájením demolice původních objektů,“ dodává Kasík. Mimo restauraci se tady počítá s novou půjčovnou lyží nebo kol a dalšího sportovního vybavení, administrativním zázemím areálu a dvěma patry ubytovacích kapacit.

Fotogalerie

Sjezdovky na Špičáku už čekají jen na pořádný příděl sněhu | Autor: Ski&Bike Špičák
Sjezdovky na Špičáku už čekají jen na pořádný příděl sněhu | Autor: Ski&Bike Špičák
Sjezdovky na Špičáku už čekají jen na pořádný příděl sněhu | Autor: Ski&Bike Špičák