Jsme televize vašeho kraje

Nejdůvěryhodnějším politikem v zemi je podle podle posledního průzkumu CVVM exministr Jiří Pospíšil

Praha, Plzeň, publikováno 26.09.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil je podle průzkumů nejdůvěryhodnějším politikem v zemi | Autor: Richard Beneš

Nejnovější průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) prokázal, že nejdůvěryhodnějším politikem je v současné době bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který nyní vede do krajských voleb kandidátku v Plzeňském kraji. Na druhém místě skončil kandidát ČSSD na prezidenta Jiří Dienstbier a třetí příčka v žebříčku důvěryhodnosti patří podle respondentů šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS). Další místa obsadil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Oproti předchozímu průzkumu z letošního června si Pospíšil polepšil o čtyři procentní body, nyní mu věří 40 procent lidí. Ostatní politici z první pětky procentní body oproti červnovému průzkumu naopak ztráceli. O čtyři procentní body si polepšil i Radek John, tomu se zvýšila důvěryhodnost z devíti na 13 procent a je na 14. místě žebříčku. O něco lépe je na tom premiér Petr Nečas, který má 17 procent a pohoršil si pět procentních bodů. V žebříčku je na 12. místě. O jedno místo před ním je vicepremiérka Karolina Peake (LIDEM), která si získala důvěru u 18 procent lidí a polepšila si o tři procentní body.   

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je s deseti procenty na 18. místě a pohoršil si o čtyři procentní body. Přílišné důvěryhodnosti se u veřejnosti netěší ani ministr obrany Alexandr Vondra s osmi procenty. Průzkum proběhl ve dnech 3. až 10. září a nestačila se tak do něho promítnout rozhodnutí vlády o prohibici, což by zcela jistě pořadím ještě dokázalo zamíchat.    

Fotogalerie

Jiří Pospíšil je podle průzkumů nejdůvěryhodnějším politikem v zemi | Autor: Richard Beneš