Jsme televize vašeho kraje

Hlavní akce Slavností svobody budou mít příští rok pozměněné pořadí

Plzeň, publikováno 16.11.2017, autor: Richard Beneš

Convoy of Liberty bude příští rok už v sobotu 5. května | Autor: Richard Beneš

V poněkud odlišném pořadí než tomu obvykle bývá se uskuteční příští rok hlavní akce Slavností svobody. Těm bude patřit víkend od 4. do 6. května 2018. Hlavní program nabídne v pátek 4. května koncert amerického Count Basie Orchestra, v sobotu 5. května Convoy of Liberty a v neděli 6. května tradiční pietní akty. Předcházet tomu bude 1. května velká Australian Pink Floyd show v plzeňském amfiteátru, 3. května 2018 Plzeňské rozhovory v režii Západočeské univerzity a také vernisáž výstavy ke 100. výročí 16. obrněné divize americké armády, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně.

Při každém ročníku oslav osvobození je hlavním slavnostním dnem 6. květen. Ten tradičně začíná pietním aktem u pamětních desek na schodišti radnice a vrcholí hlavním pietním aktem v 16.00 hodin u památníku Díky, Ameriko! Těchto událostí se účastní veteráni USA a Belgie a tradičně i velvyslanci Belgického království a Spojených států amerických. „V roce 2018 nám 6. května, tedy datum osvobození Plzně americkou armádou, připadá na neděli a z tohoto důvodu jsme se rozhodli po jednání se zástupci klubů vojenské historie výjimečně změnit termín Convoy of Liberty a přesunout ho na sobotní dopoledne,“ uvedla Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který má Slavnosti svobody na starost.

 

Primátor Plzně Martin Zrzavecký se za vedení města zúčastnil schůzky se zástupci klubů vojenské historie, kteří na konvoji s městem spolupracují. Jednání se zúčastnili zástupci Plzeňského Military Car Clubu, Klubu 3. Armády Plzeň, Vehicle Club WW II, Klubu 16. obrněné divize, Klubu vojenské historie Tommy and Yankee, Army Club – The Czech regiment, Klubu 4. obrněné divize Plzeň, KVH JTF Raiders, Klubu 26. pěší divize Plzeň a Patton Memorial Pilsen.

 

S ohledem na veterány a jejich program se zástupci města společně se představiteli klubů vojenské historie shodli na tom, že přesunutí Convoy of Liberty na sobotu 5. května, je řešením, které umožní veteránům i veřejnosti zvládnout pohodlně program oslav. „V sobotu 5. května konvoj vyjede v tradičních 11 hodin ze Sukovy ulice a projede Klatovskou třídou, čelo konvoje pak přijede spolu s veterány na náměstí Republiky. Hlavní pietní akt proběhne v neděli 6. května v 16.00 hodin u pomníku Díky, Ameriko!, jehož rekonstrukce se připravuje na jaro 2018. Organizátoři věří, že výjimečné přesunutí Convoy of Liberty v roce 2018 na sobotu 5. května, přijme veřejnost s pochopením,“ dodal Jan Engler z magistrátního odboru prezentace a marketingu.

Fotogalerie

Convoy of Liberty bude příští rok už v sobotu 5. května | Autor: Richard Beneš
Convoy of Liberty si ani letos nenechaly ujít tisíce návštěvníků Slavností svobody | Autor: Richard Beneš
Slavnosti svobody 2017 | Autor: Richard Beneš