Jsme televize vašeho kraje

Budějovický krajský soud zrušil stomilionovou pokutu pro Plzeňský kraj za stavbu Klatovské nemocnice

Plzeň, publikováno 17.11.2017, autor: Richard Beneš

Klatovská nemocnice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vítězstvím skončil alespoň zatím pro Plzeňský kraj soudní spor, který hejtmanství vedlo u českobudějovického krajského soudu s ministerstvem financí kvůli vyměřenému penále za čerpání dotací při stavbě Klatovské nemocnice. Ministerstvo požadovalo, aby Plzeňský kraj zaplatil pokutu ve výši necelých 98 milionů korun, plus stoprocentní penále k tomu. Kraj se loni v květnu bránil podáním správní žaloby a od počátku tvrdil, že se žádného pochybení nedopustil. Potvrdily to i audity, které si nechal zpracovat. Krajský soud teď svým rozhodnutím požadavky ministerstva zamítl.

Původně ministerstvo chtělo, aby kraj zaplatil penále z prodlení ve výši hrozivých 783 milionů korun. Kraj se proti výměru odvolal a požádal o prominutí a pozdržení platby. Později ministerstvo snížilo původně vyměřenou částku na 97,8 milionu. Akceptovalo totiž některé argumenty kraje a vysvětlení o vyčíslení víceprací, jiné námitky neuznalo. Bývalé vedení kraje od začátku argumentovalo tím, že rozhodnutí ministerstva bylo špatné a neopíralo se o relevantní údaj. Kraj postavil nemocnici za 1,4 miliardy korun, z toho 446 milionů byla dotace EU z Regionálního operačního programu (ROP).

 

„Krajský soud v Českých Budějovicích vyhověl naší žalobě, která směřovala proti rozhodnutí Ministerstva financí v kauze Klatovské nemocnice a to rozhodnutí zrušil. Stalo se tak proto, že to rozhodnutí je nepřezkoumatelné, nelze z odůvodnění toho rozhodnutí vůbec dovodit, na jakém základě došlo ministerstvo financí k výpočtu té sumy, kterou uložilo k zaplacení Plzeňskému kraji,“ uvedl advokát Robert Varga, který se touto záležitostí zabýval.

 

Podle Vargy bude muset dál postupovat ministerstvo financí podle pokynů, které jsou uvedeny v odůvodnění Krajského soudu v Českých Budějovicích. „Bude se muset opravdu detailně a pečlivě zaobírat tím, jak vlastně došlo k výpočtu té sumy, která byla jako sankce uložena k zaplacení Plzeňskému kraji. Myslím si, že ministerstvo financí se tím bude dál dlouhodobě zaobírat, potom vydá zřejmě nějaké rozhodnutí, těžko lze odhadnout, jaké to rozhodnutí bude,“ uvedl advokát Robert Varga.

 

Aktuální rozhodní soudu uvítal i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). „Já si myslím, že celé to byla hloupost. Ta nemocnice stojí, nikdo nic nezpronevěřil, ty peníze, na výstavbu nemocnice byly vynaloženy oprávněně, tak rozhodnutí soudu schvaluji,“ uvedl hejtman Bernard. A ve stejném duchu se vyjádřila i jeho ekonomická náměstkyně Marcela Krejsová (ODS). „Moje reakce je samozřejmě velmi pozitivní, jsem ráda, že takto soud v Českých Budějovicích rozhodl. Nicméně pořád ještě se může stát, že ministerstvo financí podá kasační stížnost. Takže já se dopředu úplně neraduji, ale myslím si, že advokátní kancelář Varga, Vacík a Partners odvedli dobrou práci,“ konstatovala náměstkyně hejtmana Krejsová.

 

Už samotný vznik Klatovské nemocnice byl poměrně bouřlivý a na samotném začátku byl spor ČSSD, jako nového vládce na kraji a končící ODS. Odstupující rada kraje 11. listopadu 2008 rozhodla ve výběrovém řízení o přidělení zakázky na stavbu nové nemocnice firmě Metrostav, což bylo krátce po krajských volbách. Rada v tu dobu ještě vykonávala funkci. A rozhodla o výběru tohoto uchazeče tři dny před ustavujícím zastupitelstvem kraje. Tehdy rada kraje argumentovala tím, že pokud by nedošlo ke zmíněnému zásadnímu rozhodnutí, stavba by se výrazně zpozdila. Bývalý hejtman Václav Šlajs (ČSSD) loni v dubnu na jednání zastupitelstva s odstupem let konstatoval, že to bylo zřejmě správné rozhodnutí.

Fotogalerie

Klatovská nemocnice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš