Jsme televize vašeho kraje

Stavba prvního kamenného hospicu v Karlovarském kraji spěje ke konci

Nejdek, publikováno 23.11.2017, autor: Richard Beneš

Budova prvního kamenného hospicu v Karlovarském kraji je těsně před dokončením | Autor: Karlovarský kraj

Přesně podle plánu pokračuje stavba budovy hospicu v areálu Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS) Nejdek. Hospicový pavilon staví Karlovarský kraj, protože na území regionu zatím kamenný hospic chybí. Celkové náklady na vybudování hospice činí 78, 5 milionu korun. V současné době se proinvestovalo 49 milionů korun, novostavba je dokončena včetně propojovací lávky. Kompletně se počítá s tím, že stavba bude dokončena na jaře příštího roku.

Při kontrolním dni si stavbu prohlédla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) a krajský radní Jan Bureš (ODS) v doprovodu ředitelky REHOS Nejdek Olgy Pištejové. „Lidé na sklonku života a nevyléčitelně nemocní, kteří už nemohou zůstat v domácí péči, potřebují kvalitní zdravotní, sociální i duchovní zázemí. A právě to by jim měl nový hospic poskytnout. Se svými blízkými tam mohou pobývat i členové jejich rodin, kteří jim jsou velkou oporou v těžkých chvílích. Stavba zatím probíhá podle harmonogramu a my uděláme všechno pro to, aby na jaře příštího roku hospic začal sloužit svým klientům,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

 

 „Třípatrový hospic s terasou bude mít 23 lůžek pro paliativní péči, ale chybět nebude ani společenská místnost a malá kaple,“ popsal krajský radní Jan Bureš. Ten také připomněl, že kromě výstavby kamenného hospice kraj podporuje i mobilní hospicové služby, které umožňují člověku zůstat do posledních okamžiků života v domácím prostředí.

 

„Kompletní jsou i střechy, což znamená, že jsme osadili i technologické prvky včetně vzduchotechnických zařízení. Venku dále probíhají terénní úpravy, provádějí se zásypy a také přístupové chodníky a komunikace ze zámkové dlažby a litého asfaltu. Uvnitř montujeme technologické rozvody, podlahové topení a stěny místností připravujeme pod malování. Věřím, že jak investor, tak budoucí uživatelé budou s naší prací spokojeni,“ řekl vedoucí projektu Milan Vaňkát.

 

Po dobu výstavby musel REHOS Nejdek přikročit k menším omezením v provozu zařízení. „Už se těšíme na nové pacienty i zázemí pro naše zdravotníky i další personál. Propojování obou budov přineslo malé změny v rozmístění stávajících pacientů, ale otevření nového hospice už je na dosah a my se vrátíme k původnímu uspořádání. Během minulého týdne jsem se navíc v Brně účastnila jednání Asociace poskytovatelé hospicové paliativní péče a s radostí musím oznámit, že se REHOS Nejdek stal rozhodnutím valné hromady řádným členem asociace, která sdružuje hospice v naší zemi a přispívá k pozitivní proměně vztahu české společnosti ke smrti a odchodu člověka ze života,“ dodala ředitelka REHOS Nejdek Olga Pištejová.

Fotogalerie

Budova prvního kamenného hospicu v Karlovarském kraji je těsně před dokončením | Autor: Karlovarský kraj