Jsme televize vašeho kraje

Soud rozhodl, že bude referendum o podobě Vřídelní kolonády ve Varech

Karlovy Vary, publikováno 28.11.2017, autor: Richard Beneš

Vizualizace repliky Vřídelní kolonády v podobě z konce 19. století zasazené do současného okolí | Autor: Archiv

Občané Karlových Varů budou v prvním místním referendu rozhodovat o znovuvybudování historické Vřídelní kolonády. Krajský soud dal svým aktuálním verdiktem za pravdu iniciátorům referenda, kteří ač splnili všechny přísné podmínky zákona, tak přesto zastupitelstvo města jejich návrh zamítlo. Referendum se bude konat souběžně s prvním kolem prezidentských voleb 12. - 13. ledna 2018. Server TV ZAK o tom informovali organizátoři referenda.

„Přípravný výbor referenda je skutečně s výsledkem spokojen, protože vedení města za poslední tři roky dělalo všechny možné i nemožné obstrukce vůči iniciativě za obnovení kolonády architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera,“ stojí v prohlášení přípravného výboru referenda.

 

Vedení města proti samotnému referendu nebylo, obávalo se ale důsledků znění otázky. Kromě návrhu, aby se město obnovilo kolonádu podle návrhu známých architektů, totiž obsahovala i druhou část o ukončení oprav havarijního stavu současné kolonády. To by podle odborníků mohlo poškodit jímání Vřídla, na němž stojí velká část lázeňské léčby v Karlových Varech.

 

„Jsme skutečně rozladěni z toho, jak město protlačuje nejdražší variantu řešení okolo zchátralé Vřídelní kolonády. Rekonstrukce, která bude podle našich informací stát 80 - 120 milionů namísto městem proklamovaných 40 milionů, prodlouží životnost jen o 15 let. Potom město hodlá postavit kolonádu novou za přibližně 250 milionů. A to je vrchol nehospodárnosti, když za 250 milionů a v současnosti i za významného přispění fondů EU může stát kolonáda nová,“ tvrdí organizátoři referenda.

 

Současná Vřídelní kolonáda z roku 1975 má od začátku spoustu negativ. Byla už několikrát nákladně opravována, má výrazné konstrukční i funkční vady, na rozdíl od kontroverzního Thermalu není ani považována za stavbu kvalitní a s okolím se nikdy nezžila. Naopak velmi narušila historický střed. Po sametové revoluci se občané ČR mimo jiné těšili, že podobné necitlivé pomníky socialistické výstavby budou odstraněny, což se v tomto případě nestalo. „Návrat původní kolonády vnímáme jako otočení trendu devastace hodnot ve městě, který nebyl jen v poválečné době, ale pokračuje i v současnosti necitlivými novostavbami například zničení panoramatu apartmány pod Imperiálem, předraženou KV Arénou, či špatně přijímanou novostavbou Horního nádraží,“ dodali ve svém prohlášení organizátoři referenda.

 

Primátor města Petr Kulhánek (KOA) v minulosti dával přednost vyhlášení otevřené architektonické soutěže na řešení celého prostoru okolo Vřídelní kolonády. Jedním z návrhů by mohl být i návrat do podoby z konce 19. století. S přípravným výborem referenda jednal i o možnosti jeho vyhlášení bez druhé části otázky, tedy jen o obnovení historické kolonády bez zastavení havarijních oprav současné kolonády ze 70. let minulého století.

 

Fotogalerie

A toto je skutečnost | Autor: Archiv
Vizualizace repliky Vřídelní kolonády v podobě z konce 19. století zasazené do současného okolí | Autor: Archiv