Jsme televize vašeho kraje

Lesníci vrátili do přírody u Kyselky další památku na slavnou éru Mattoniho

Kyselka, publikováno 30.11.2017, autor: Richard Beneš

Replika historického Jindřichova sedátka vyrostla na původních základech stavby | Autor: VLS

Zpět do krajiny vrátili lesníci z Doupovských hor u Kyselky další obnovenou památku, kterou je „Jindřichovo sedátko.“ Po lesní kapli a rozhledně Bučina jde o třetí vzpomínku na éru největšího rozkvětu této lázeňské destinace, kdy tam působil slavný podnikatel Heinrich Mattoni. Existenci otevřeného dřevěného altánku v romantickém švýcarském architektonickém stylu nad lázeňským areálem u řeky Ohře dlouhá desetiletí připomínala jen polorozpadlá kamenná podezdívka. Upravené odpočívadlo nazvané Jindřichovo sedátko zde vyrostlo kolem roku 1880 a jméno dostalo podle slavného vlastníka a budovatele lázní Heinricha Mattoniho. Z dřevostavby se otevíral výhled na druhý břeh Ohře s lázeňským parkem a také na sídlo majitelovy rodiny, Mattoniho vilu.

Altán měl podle dobové dokumentace dva vchody ve směru cesty vinoucí se svahem, a byl otevřený a průchozí. Do současnosti se zachovala pouze kamenná podezdívka bez jediné části dřevostavby. V archivech se nepodařilo nalézt žádnou stavební dokumentaci, vydaly však několik dobových fotografií, podle kterých se stavba nakonec obnovila. Do projektu VLS investovaly přes 600 tisíc korun.

„Stavba se nacházela v lokalitě, kterou Vojenské lesy a statky často využívají pro exkurze školních kolektivů v rámci programů lesní pedagogiky. Tedy pro edukativní výuku dětí o lese, lesnictví a přírodě. Potřebovali jsme zde nějaké zázemí pro tyto aktivity, proto jsme dostali nápad postavit na místě Jindřichova sedátka repliku původní stavby,“ popisuje Milan Suk, ředitel karlovarské divize Vojenských lesů a statků (VLS), která spravuje Doupovské hory včetně lesů v okolí Kyselky.

„Získali jsme zázemí pro práci s dětmi z Karlovarska, ale hlavně jsme vrátili do krajiny kus historie, další drobnou památku, která zde stála v době největšího rozmachu lokality. Chápeme to jako náš příspěvek ke snahám o obnovu lázní Kyselka,“ dodal ředitel Suk.

Výstavba repliky Jindřichova sedátka je již třetí investicí karlovarských lesníků z VLS do obnovy „mattoniovské“ historie regionu. Obdobným způsobem už zrekonstruovali zchátralou lesní kapli nad Kyselkou. Stejně jako v případě altánu byla i tato stavba obnovena především díky archivní fotodokumentaci. Před rokem pak Vojenské lesy a statky veřejnosti předaly k užívání obnovenou stavbu Mattoniho rozhledny na vrchu Bučina nad Kyselkou. Kamenná vyhlídková věž, která měla pověst nejzchátralejší rozhledny v Česku, návštěvníkům nabízí úchvatný výhled do údolí Ohře, na lázeňské městečko i do širšího okolí.

Fotogalerie

Replika historického Jindřichova sedátka vyrostla na původních základech stavby | Autor: VLS
Replika historického Jindřichova sedátka vyrostla na původních základech stavby | Autor: VLS
Replika historického Jindřichova sedátka vyrostla na původních základech stavby | Autor: VLS