Jsme televize vašeho kraje

Expert představil zastupitelům MO Plzeň 3 staronový projekt na vyčištění vody v borské přehradě

Plzeň, publikováno 30.11.2017, autor: Richard Beneš

Dočkají se Plzeňané čisté vody v přehradě České Údolí? | Autor: TV ZAK

Vyčistit borskou přehradu zamořenou nebezpečnými sinicemi, vytvořit z Českého Údolí relaxační zónu a umožnit lidem bezpečné koupání jako před léty. Takový projekt představil zastupitelům centrálního plzeňského obvodu na jejich posledním jednání Jindřich Duras, expert na čistou vodu z Povodí Vltavy. Zastupitelé se shodli na tom, že se jim projekt líbí. Zatím si však nedovedou představit, kde by měli sehnat asi půl miliardy korun na realizaci tohoto projektu.

O projekt projevilo město zájem v minulosti už dvakrát, ale iniciativa vždy vyšuměla. Poprvé to bylo těsně před rokem 2000, další vlna přišla v roce 2008. Teď je snaha projekt, který ležel léta u ledu, opět resuscitovat. A jak by mělo dosáhnout výrazně lepší kvality vody v nádrži České údolí?

„Pokud by se politická reprezentace rozhodla projekt realizovat, tak by to znamenalo značné náklady, ale sloužil by po několik dalších generací obyvatelům Plzně,“ řekl Jindřich Duras. Nádrž České údolí byla podle jeho slov postavena jako rekreační. Tomuto účelu ovšem nemůže sloužit, protože kvalita vody je kvůli výskytu sinic setrvale velmi špatná. A není naděje na to, že by se zlepšila nějakými dílčími opatřeními.

„Jediná možnost je, obvést kolem nádrže řeku Radbuzu, která vtéká do přehrady a vnáší s sebou všechny ty znečišťující látky včetně živin. Ty potom podporují květ sinic i vzhledem k tomu, že je tam malá hloubka a tedy dostatek světla. Technicky stavebně to lze vyřešit odtokovým korytem. Vyčlenila by se část toho prostoru, kde je teď voda. Horní část nádrže by zůstala tak jak je nyní. Ve zhruba 20 hektarech v té dolní části by vznikl neprůtočný rybník. Tam už dokážeme udělat velmi slušnou kvalitu vody,“ vysvětlil základní rysy projektu vodohospodář Duras.

„Musí se narušit koloběh fosforu, který živí sinice, to docílíme odříznutím toho přítoku, dále ošetřením sedimentu. V nádrži je obrovské množství bahna a to bahno nelze jen tak vytěžit a odvézt na pole, protože je kontaminované. Jsou v něm obsaženy třeba těžké kovy. Ten sediment je možné jen přemístit, na nějaká mělčí místa a vytvořit z něj ostrůvky,“ řekl Duras. Náklady na stavební řešení odhaduje ve výši 400 až 500 milionů korun. „Město by mělo rozhodnout o tom, kde se budou jeho lidé rekreovat. Jestli se postaví nějaký mohutný aquapark. Nebo jestli se zabezpečí přírodní koupací vody,“ prohlásil vodohospodář.

Starosta obvodu Radislav Neubauer (ČSSD) konstatoval, že je to zajímavý, ale finančně nákladný projekt. „Kdyby se to podařilo opravdu vyčistit, bylo to pro rekreaci občanů velmi zajímavé. Výstavbě akquaparku já osobně moc nevěřím. Je to velmi náročný projekt a nemyslím si, že by se to někdy mělo realizovat. Lidé se dnes chodí koupat do Škodalandu u přehrady do jezírka, ale je jich tam příliš moc. Já osobně bych se přikláněl k tomu, vybudovat tam ještě nějaké brouzdaliště pro rodiny s dětmi. Myslím si, že děti by si zasloužily nějaké vlastní brouzdaliště,“ uvedl starosta Neubauer.

A do debaty se zapojili také další zastupitelé. „Už jsem o tom projektu slyšel dříve. Nám by se to všem líbilo, akorát by to chtělo, aby to někdo zaplatil. Obvod na to nemá v rozpočtu peníze. V rozpočtu máme 250 milionů korun. Když to město zaplatí, tak to chceme,“ uvedl zastupitel Ivan Tafat (ODS). „Je to taková menší utopie se kterou byste přivedl na infarkt i Babiše. Mluví se o tom už léta. Rád bych to viděl, bylo by to moc pěkné, ale bohužel s tím asi nedokáže udělat nic ani město, ani kraj,“ prohlásil Miloslav Švantner (KSČM). „Já to na vás netlačím, nikomu nic nenutím, jen jsem vám tady přišel představit, jaké jsou možnosti a jestli by o tom mělo město zájem,“ reagoval na jejich slova Jindřich Duras.

V podobném duchu vystoupil i místostarosta obvodu Radoslav Škarda (TOP 09). „Je zřejmé, že my na to mít nebudeme, ale jde o to, abychom třeba začali jednat o tom projektu s ministerstvem životního prostředí nebo s Evropskou komisí,“ řekl Škarda.

„Finanční možnosti jsou nereálné. Co postrádám ve vaší nabídce je třeba to, že byste nám mohl někdy v budoucnu osvětlit, jaké jsou možnosti získat finanční prostředky z nějakých dotací, evropských grantů, aby se to dalo kofinancovat městem nebo krajem a obvodem,“ tázal se zastupitel Robert Kaše. „Na to vám řeknu jen jednu věc. Já jsem specialista na kvalitu vody, na biologii, na chemii, ne na financování. Na to má město útvar koncepce a rozvoje, který hledá možnosti jak co financovat. To já neumím. Já vám mohu říct jen tu variantu co umím, ale to nejsou možnosti financování,“ uzavřel prozatím diskusi Jindřich Duras.

Fotogalerie

Dočkají se Plzeňané čisté vody v přehradě České Údolí? | Autor: TV ZAK
Dočkají se Plzeňané čisté vody v přehradě České Údolí? | Autor: TV ZAK
Jednání zastupitelstva centrálního městského obvodu | Autor: TV ZAK
Dočkají se Plzeňané čisté vody v přehradě České Údolí? | Autor: TV ZAK