Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj chystá od ledna 2018 výrazné snížení jízdného v autobusech a ve vlacích

Plzeň, publikováno 06.12.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Výrazné zlevnění jízdného chystá od ledna příštího roku Plzeňský kraj v autobusech a ve vlacích, které objednává a platí. Cílem je přilákat cestující do veřejných dopravních prostředků a ukázat obyvatelům kraje, že jezdit veřejnou dopravou je moderní, rychlé a výhodné. Na druhou stranu by chtěl kraj omezit individuální dopravu. Vedle levnějšího jízdného se také rozšíří systém Integrované dopravy Plzeňska (IDP) na oblast severního Plzeňska. Pokud se nezvýší počet cestujících, bude kraj tento krok stát každoročně 40 milionů korun navíc k jedné miliardě, kterou ročně dotuje základní dopravní obslužnost v regionu. Od vzniku kraje v roce 2000 jde o největší slevy.

„Počet cestujících, kteří veřejnou dopravu využívají, je velmi nízký vzhledem k nákladům na provoz vlaků a autobusů. My bychom chtěli tento trend obrátit a přilákat lidi do veřejných dopravních prostředků. Prvním krokem jsou slevy na jízdném, ale mnohem zásadnější bude obměna vozového parku jak autobusů, tak nasazení nových vlakových souprav nebo využití souprav repasovaných, dále potom zřízení přestupních terminálů ve větších obcích,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Hejtman věří, že zvýšení komfortu dopravních prostředků, ale také do budoucna například možnost mít Plzeňskou kartu přímo ve svém mobilním telefonu, jsou kroky, které povedou k přílivu cestujících do veřejné dopravy. Cílem změn je podle Bernarda zvýšit počet cestujících do roku 2021 o 15 procent.

„Jízdné budou mít od ledna 2018 levnější vybrané skupiny obyvatel na linkách a spojích, které Plzeňský kraj na svém území objednává a hradí. Podmínkou pro uznání slevy bude prokázání se Plzeňskou kartou, na které bude nahrán slevový profil zákazníka,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN). Za 50 procent základního jízdného budou cestovat studenti ve věku 15 až 26 let, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou nebo rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou za uvedenou slevu cestovat v kraji po celý kalendářní rok.

Za 25 procent základního jízdného budou cestovat žáci ve věku šest až 15 let. I pro ně platí, že budou mít možnost tuto slevu využívat po celý kalendářní rok, na cestách po celém území Plzeňského kraje. Čerpání všech slev bude podmíněno pouze prokázáním této slevy Plzeňskou kartou. Tím se zjednoduší i odbavení ve vozidlech. „V případě, že cestující nebude mít slevu nahranou na Plzeňské kartě, bude odbaven podle tarifu dopravce. Lidé si kartu pořídí za 170 korun,“ řekl Čížek. Většina cestujících, kteří využívají integrovanou dopravu Plzeňska do 30 kilometrů od Plzně a v celých okresech Rokycany a Plzeň-sever, už dnes kartu na předplatné má. Plzeňská karta je od listopadu propojená s In Kartou Českých drah na veškeré jízdné. Od ledna 2019 půjde Plzeňskou kartu nahrát i do mobilního telefonu.

V současné době je aktivních přes 250 tisíc Plzeňských karet, které jsou nosičem jízdného, a to předplatného i elektronické peněženky, a využívají se také na nákup vstupenek na kulturní akce a k hrazení parkovného. O vydání Plzeňské karty budou moci lidé žádat v Plzni, v Bezdružicích, Manětíně, Kralovicích, Zbirohu, Tachově, Horšovském Týně, Bělé nad Radbuzou, Rokycanech, Sušici, Domažlicích, Klatovech, Nepomuku, Horažďovicích, Železné Rudě a v Kašperských Horách. Distribuční místa se budou postupně otevírat. Seznam bude upřesňován na www.poved.cz. Linky, na nichž budou slevy platit, to budou mít uvedeno v jízdních řádech. Vozidla, hlavně příměstské autobusy, budou viditelně označena.

Kraj počítá s tím, že mu nové slevy vygenerují ztrátu až 40 milionů korun ročně. „Ale pokud bude jezdit více lidí, tak se sníží,“ řekl Bernard. Na konci příštího roku vyhodnotí, zda opravdu lidé více jezdí. Kraj podle svého vedení platí za veřejnou dopravu stále víc peněz a přitom ji využívá méně a méně lidí. V příštím roce dá na autobusy 501 milionu korun a 436 milionů na vlaky.

Fotogalerie

Plzeňský kraj - Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš