Jsme televize vašeho kraje

Ministerstvo životního prostředí dává naději obyvatelům Litic, kteří odmítají stavbu výrobních hal

Plzeň, publikováno 07.12.2017, autor: Richard Beneš

Proti stavbě hal v Liticích letos v lednu protestovali obyvatelé Litic na plzeňském náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání společnosti Accolade a potvrdilo své původní rozhodnutí, kterým zrušilo závěr zjišťovacího řízení EIA o vlivu na životní prostředí pro Průmyslový Park Litice ze srpna 2016. Záležitost se tím vrací zpět na Krajský úřad Plzeňského kraje, který má za úkol zpracovat nové rozhodnutí.

„Zastupitelstvo MO Plzeň 6 Litice zareagovalo na tuto novou skutečnost usnesením adresovaným krajskému úřadu, ve kterém poukazuje na řadu potenciálních dopadů záměru, kvůli kterým nelze jednoznačně vyloučit významný vliv na životní prostředí. Vychází z faktu, že smyslem zjišťovacího řízení EIA je posoudit, zda daný projekt vůbec může či jednoznačně nemůže takto významný vliv mít,“ informoval místostarosta obvodu Michal Hausner.

„Je to pro nás velmi příznivá zpráva a potvrzením, že pojistky v systému fungují. Nedokážeme si představit, že orgán, který má chránit naše životní prostředí, může tvrdit, že když na vesnici nalehne monstrum z plechu a betonu o rozměrech 13 hektarů, napájené výhradně spodními vodami a živené stovkami čmoudících kamiónů denně, tak že to jednoznačně nemůže mít významný vliv na životní prostředí. Vždyť nejbližší obytný dům stojí přímo vedle pozemku, kde měla být příjezdová komunikace k halám a v místě, kde už dnes rachotí a práší veškerá doprava z kamenolomu,“ uvedl zastupitel Pavel Bosák.

Vedení obvodu uvítalo, že se celý proces vrací zpět na začátek. „Loni se díky nevyvěšení a nepředání informací ohledně zahájení zjišťovacího řízení neměla veřejnost, ani zastupitelstvo obvodu, možnost se do procesu přihlásit. Naštěstí ministerstvo životního prostředí následné rozhodnutí krajského úřadu zrušilo. Budeme teď nové rozhodování kraje pozorně sledovat. Chceme také ale zároveň vyjít vstříc vlastníkům pozemků a jednat s nimi o využití dotčeného prostoru tak, aby případné zastavění tohoto území bylo přijatelné pro litické občany,“ dodal místostarosta Hausner.

Haly za miliardu korun chce vybudovat v Liticích česká skupina Accolade. Stavby podél přivaděče k dálnici D5 by měly být přizpůsobené na míru firmám ze strojírenství, elektrotechniky, elektroniky, elektronického obchodování, které už v Plzni působí a hledají další prostory. V novém průmyslovém parku by mělo najít práci téměř 700 lidí. Území je podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) jednou z mála rozvojových lokalit, kam se mohou firmy v Plzni rozrůst, zóna Borská pole je plná. Starý i nový územní plán města počítají s lokalitou už od roku 2006. Dotčené území má dohromady 13 hektarů, která je nyní obdělávanou zemědělskou půdou. Z toho osm hektarů má být zpevněná plocha.

„Náš projekt rozhodně nebyl utajovaný, řádně ho projednaly všechny příslušné úřady. Litice s umístěním průmyslové zóny souhlasily již od roku 2005. Od roku 2013 MO Litice schvaluje záměr vybudovat průmyslový park,“ řekl Milan Kratina, zástupce investora ze společnosti Accolade. Ta chce v Liticích vedle průmyslového parku postavit ještě asi 60 rodinných domů. Potřebné pozemky vykupovali zástupci investora od 50 vlastníků.

Fotogalerie

Proti stavbě hal v Liticích letos v lednu protestovali obyvatelé Litic na plzeňském náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš