Jsme televize vašeho kraje

Památkami Plzeňského kraje se staly Mariánský sloup v Úterý a měšťanský dům v Kdyni

Plzeň, publikováno 07.12.2017, autor: Richard Beneš

Mariánský sloup v Úterý na severním Plzeňsku získal jednu ze dvou hlavních cen v soutěži o Památku Plzeňského kraje | Autor: www.drobnepamatky.cz

Památkami Plzeňského kraje se staly v nově vyhlášené soutěži Mariánský sloup v Úterý na Plzeňsku a měšťanský dům v Kdyni na Domažlicku. Udělením hlavních cen hejtmanství rozhodlo v soutěži ocenit nejzdařilejší obnovy a rekonstrukce památek bez ohledu na jejich vlastníky. Veřejnost dala nejvíce hlasů soše sv. Jana Nepomuckého v Dobřívě na Rokycansku u mostu přes Padrťský potok a kostelu Panny Marie Sněžné v Rokycanech. Ocenění za obnovu kulturní památky získala obec Líšťany za zdařilé restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého v části obce Hunčice.

„Plzeňský kraj má bohaté kulturní dědictví, ale také mnoho památek, které jsou často zapomenuté nebo v havarijním stavu. Vyhlášením soutěže Památka Plzeňského kraje chceme symbolicky ocenit práci lidí či jiných institucí, jež se o památky starají, renovují je a umožňují lidem si naše kulturní tradice připomínat a být na ně hrdí. Stejně tak řemeslníci, kteří svou prací udržují tradice našeho regionu a ukazují tak, že lidská zručnost je neocenitelné bohatství. Všem těm patří velký dík a mně je ctí tyto lidi a jejich práci ocenit,“ říká náměstek hejtmana pro památkovou péči Martin Baxa (ODS).

Památky do soutěže nominovali památkáři z obcí s rozšířenou působností a zástupci Národního památkového ústavu. Soutěžilo se v kategorii stavby a v kategorii věnované sochám a drobné architektuře. Porota i veřejnost vybíraly nakonec z celkem 19 nominovaných nově obnovených památek. V kategorii věnované sochám a drobné architektuře bylo nominováno devět kulturních památek a v kategorii „Stavby“ se vybíralo z 10 kulturních památek.

Letos dal kraj v dotačních programech na obnovu památek a staveb v památkových zónách rekordních 26,5 milionu korun, skoro dvojnásobek loňské sumy. Navíc dal další čtyři miliony korun katedrále v Plzni, jezuitskému kostelu v Klatovech, kostelu v Plasích a klášteru Chotěšov, které dostaly dotace EU na rozsáhlé opravy. Na příští rok počítá kraj se stejnou částkou na dotační programy jako letos. Nově by měl přibýt program na obnovu válečných hrobů a pomníků. Milionem korun by v něm chtěl kraj pomoci s opravami památníků, které vznikaly od roku 1918, a to i v souvislosti se 100. výročím konce první světové války a vznikem samostatného Československa.

Vůbec poprvé se letos vyhlášovala cena Plzeňského kraje za mistrovství v tradiční rukodělné výrobě spojená s udělením titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje. Na základě doporučení odborné komise schválila rada kraje udělení titulu Rudolfu Volfovi z Kolovče v oboru hrnčířství, Miloslavu Trefancovi z Čínova v oboru kovářství, Josefu Hrůzovi z Kyšic v oboru bednářství a Martinu Volfovi z Kolovče v oboru hrnčířství. „První tři jmenovaní jsou zároveň držiteli titulu Nositel tradice lidových řemesel udělovaného každoročně ministrem kultury ČR,“ dodal náměstek hejtmana Martin Baxa.

Šest památek Plzeňského kraje získalo certifikát o zápisu do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje. Certifikátem Plzeňský kraj osvědčuje trvalý zájem o zachování a rozvoj nemateriálního kulturního dědictví na svém území. Jedná se o Staročeskou svatbu, masopustní průvod městem Plánice, Postřekovský masopust, Plzeňské loutkářství, Bednáře Plzeňského Prazdroje, Kolovečskou keramiku rodiny Volfů a Ochotnické divadlo západních Čech, jehož nositelem je Spolek divadelních ochotníků v Radnicích.

Fotogalerie

Mariánský sloup v Úterý na severním Plzeňsku získal jednu ze dvou hlavních cen v soutěži o Památku Plzeňského kraje | Autor: www.drobnepamatky.cz