Jsme televize vašeho kraje

Pokračování barokního festivalu překročí hranice a představí i památky v Bavorsku

Plzeň, publikováno 08.12.2017, autor: Richard Beneš

Pokračování barokního festivalu překročí hranice a představí i památky v Bavorsku | Autor: DEPO 2015

Na festival 9 týdnů baroka, který se stal jednou z nejúspěšnějších akcí projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 teď naváže přeshraniční projekt Barokní region Čechy Bavorsko. Nově upozorní nejen na baroko západních Čech, ale také na památky bavorského příhraničí. Společné kulturní dědictví propojí výstavy, informační platforma v českém i německém jazyce, řada kulturních událostí, semináře a další akce, které jsou naplánovány až do roku 2020. Projekt společně realizují Plzeň 2015, Centrum Bavaria Bohemia v Schönsee a Kulturista, spolek pro kulturu a cestovní ruch.

„Naším cílem je propojit barokní památky v příhraničí jakožto společné kulturní dědictví,“ říká Veronika Hofinger z Centra Bavaria Bohemia, vedoucího partnera projektu. „V letech 2013 – 2016 jsme si vyzkoušeli, že z bavorské strany je o akce u nás velký zájem. Věřím, že i českým divákům a turistům díky této aktivitě pomůžeme objevit barokní skvosty v německém příhraničí,“ říká za Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Barokní památky Plzeňského kraje, které jsou jedním z hlavních turistických magnetů regionu, pojí s pamětihodnostmi na německé straně mnoho společného. Obchod, historie, zbožnost a umění jsou si v období baroka v Čechách a Bavorsku velmi blízké, na obou územích působili stejní stavební mistři, architekti i umělci. Součástí projektu se proto staly sousední regiony Horní Franky, Horní Falc a Dolní Bavorsko na bavorské straně a Plzeňský a Karlovarský kraj na straně české.

Osou projektu Barokní region Čechy Bavorsko je česko-bavorská platforma Barock-Info, na které bude zveřejněno 50 barokních památek národního a na 130 památek regionálního významu. K zahájení barokní sezóny vyjde v letech 2018, 2019 a 2020 Magazín Barokního regionu Čechy Bavorsko. V objevování historické epochy pomůže malým i velkým interaktivní výstava Za barokem, která se představí v DEPO2015.

Barokní stavby i jejich okolí pak oživí desítky kulturních akcí. „V roce 2018 chystáme například už 25. ledna konferenci zaměřenou na podporu cestovního ruchu v Centru Bavaria Bohemia v Schönsee, samotná barokní sezóna pak začne 9. června akcí v Mariánské Týnici,“ říká Jiří Sulženko. Díky spolupráci se spolkem KULTURISTA se do projektu zapojí i organizátoři menších akcí, obce a města v severozápadní části Plzeňského kraje. „Součástí programu tak bude například barokní pouť Sv. Anny v Plané, Zahradní slavnosti na zámku ve Svojšíně či mistrovské varhanní kurzy v kostele sv. Jana Křtitele v Úterý,“ říká za spolek Kulturista Jan Florian.

V dalších letech se uskuteční víkendové semináře pro turistické průvodce, seminář pro mladé řemeslníky a hudebníci se mohou těšit na mistrovské kurzy barokní hudby nebo studentský orchestr. Další součástí projektu bude putovní výstava Barokní skvosty Čechy Bavorsko, která představí 100 nejvýznamnějších památek, 50 z české strany a 50 z Bavorska.

Fotogalerie

Barokní festival umožní poznat lépe památky i v Bavorsku | Autor: DEPO 2015
Pokračování barokního festivalu překročí hranice a představí i památky v Bavorsku | Autor: DEPO 2015