Jsme televize vašeho kraje

Oba pylony pro památník Díky, Ameriko! už dorazily z Francie do Plzně

Plzeň, publikováno 08.12.2017, autor: Richard Beneš

Vykládání pylonů po jejich příjezdu z Francie | Autor: Pavlína Polatová

Po 48 hodinách na cestě a ujetých 1500 kilometrech přivezly v pátek dopoledne do Plzně dva speciální kamiony dvojici sedmimetrových žulových monobloků na památník Díky, Ameriko! Pylony, každý z nich o váze 22 tun, vylomili v minulých dnech kameníci v největším francouzském kamenolomu Carrier Plo. Pracovníci přepravní firmy pylony uskladnili v areálu v Třemošné. Nový památník by měl být hotový do květnových oslav osvobození.

„Vesměs jsme jeli po dálnici, ale v horách to šlo oněco pomaleji. Jinak cesta i počasí bylo ideální. Těžký náklad bylo zapotřebí před cestou pořádně zabezpečit a přikurtovat, aby se neposunul při brzdění,“ řekl řidič jedné soupravy Josef Tančouz.

Na místo vykládky musel dorazit jeřáb, který oba pylony sundal z tahačů. Monobloky na památník zůstanou v hlídaném areálu až do té doby, než se rozhodne o vítězi výběrového řízení, který provede finální kamenické práce, úpravu povrchu a vybroušení písmen. Teprve poté se přesunou pylony na místo původního památníku na křižovatku ulic Klatovská a Americká. „Nejdřív musí stát pylony, potom se upraví dlažba, přeložky sítí, zeleň a osvětlení monobloků,“ dodal architekt Jan Soukup.

Fotogalerie

Vykládání pylonů po jejich příjezdu z Francie | Autor: Pavlína Polatová
Pylony pro památník Díky, Ameriko! už jsou v Plzni. | Autor: Pavlína Polatová
Nakládání pylonů ve francouzském lomu | Autor: TV ZAK
Pylony vyrážejí na dalekou cestu z Francie do Plzně | Autor: ZAK TV