Jsme televize vašeho kraje

Situaci na trhu práce by mohlo zlepšit využití vietnamské pracovní síly

Plzeň, publikováno 10.12.2017, autor: Richard Beneš

Seminář přiblížil možnosti využití vietnamské pracovní síly v Karlovarském kraji | Autor: Karlovarský kraj

Nedostatek kvalifikované pracovní sily trápí nejenom malé a střední podniky v regionu, ale i příspěvkové organizace například v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb v Karlovarském kraji. Pomoci by mohli obyvatelé Vietnamu. Vedení Karlovarského kraje ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Karlovarského kraje proto jednalo o této možnosti Velvyslanectvím Vietnamské socialistické republiky.

„Letos Karlovarský kraj uzavřel s vietnamským velvyslanectvím memorandum o vzájemné spolupráci a zároveň vznikla i pracovní skupina, která řeší již konkrétní podobu možné spolupráce s danou provincií. V našem regionu žije na osm tisíc vietnamských obyvatel a mohu říci, že se velmi dobře zapojili do naší společnosti a jsou velice pracovití. Co je pro nás ovšem klíčové, je získat nové pracovníky do oblasti zdravotnictví či sociálních služeb, kde nám dlouhodobě chybí. Věřím proto, že setkání přinese posun v řešení tohoto problému,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Velvyslanec Vietnamské socialistické republiky Ho Minh Tuan připomněl, že v zájmu zachování hospodářského pokroku každé země je zajištění dostatečné pracovní síly a Vietnam může být v tomto ohledu velmi nápomocen. „Vietnam má v oblasti vývozu pracovní síly velké zkušenosti, přes 600 tisíc lidí pracuje ve více než 40 zemích světa. České republika však nemá s Vietnamem uzavřenou potřebnou smlouvu o získávání nových pracovníků, která by proces významně urychlila,“ podotkl Ho Minh Tuan. Karlovarský kraj by v této souvislosti chtěl iniciovat vznik projektu, díky němuž by bylo možné rychleji sehnat kvalifikované pracovníky z Vietnamu, obdobně jako je to v případě projektu Ukrajina či připravovaného Srbska.

Aktuální situaci na trhu práce v regionu nastínila Petra Dolejšová spolu z krajské pobočky Úřadu práce České republiky v Karlových Varech. „Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji se oproti minulým obdobím výrazně snížil. V současné době na 7200 uchazečů o zaměstnání připadá 6500 volných míst. Zhruba polovina z nich je pak nabízena zahraničním zájemcům. Poptávka tedy značně převyšuje nabídku a my jí nejsme schopni uspokojit,“ upřesnila Dolejšová.

O specifikách vietnamského trhu a možnostech spolupráce informoval zástupce ambasády Tran Hiep Thuong. „Ve Vietnamu existuje na 261 podniků, které jsou oprávněni zajišťovat export pracovníků. Nabídnout vám můžeme profese, jako jsou mechanici, konstruktéři, ošetřovatelé, či zajistit pracovníky v textilním průmyslu a zemědělství,“ řekl Tran Hiep Thuong.

Zástupcům regionálních firem se doporučuje, aby se s požadavky na případné zajištění pracovní síly z Vietnamu obraceli přímo na Krajskou hospodářskou komoru Karlovarského kraje, která jim pomůže zprostředkovat potřebné kontakty.

Fotogalerie

Seminář přiblížil možnosti využití vietnamské pracovní síly v Karlovarském kraji | Autor: Karlovarský kraj