Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj se chystá rozdělit rekordních 115 milionů korun pro malé obce

Plzeň, publikováno 12.12.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Rekordně vysokou částku ve výši 115 milionů korun rozdělí příští rok Plzeňský kraj ze svého rozpočtu malým obcím v rámci nejúspěšnějšího krajského dotačního Programu stabilizace a obnovy venkova. To je o pět milionů korun více než kolik vyčlenil kraj pro stejný dotační titul letos. Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu, rekonstrukci nebo pořízení svého nemovitého majetku. Novinkou je, že tři miliony investuje hejtmanství na podporu kamenných prodejen v obcích.

„Tento speciální grantový program už dva kraje v Česku mají,“ informoval hejtman Josef Bernard (ČSSD). Peníze mohou jít podle jeho slov nejen na provoz vesnických krámků, ale také na jejich vybudování. Konkrétní podmínky a maximální výši podpory stanoví připravované regule dotace. Vedle toho kraj také podpoří podle potřeb obcí pojízdné prodejny, které už v regionu téměř nefungují. Provozovatelé mohou získat až 800 tisíc korun. Z důvodu zavedení EET a následnému zvýšení provozních nákladů letos skončila například prodejna z Horažďovic, která objížděla téměř čtyřicítku obcí.

Program obnovy venkova se pravidelně vyhlašuje od roku 2005 a je oblíbený pro svoji jednoduchost. Žadatelem o dotaci může být obec do 1500 obyvatel, ale i větší sídlo, pokud žádá pro svou místní část do 500 obyvatel. „Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu, rekonstrukci nebo pořízení nemovitého majetku,“ uvedl hejtman Bernard. Vyhlášení dotačního programu se tentokrát uskuteční po schválení rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2018 na jednání zastupitelstva 18. 12. 2017.

V rámci programu mohou obce do 2000 obyvatel žádat také o dotaci na územní plány. V minulých letech získaly dotaci vždy všechny obce, které o ni požádaly. Stejně jako loni budou zvýhodněny „brdské obce“ jednak mohou požádat o vyšší částku než ostatní žadatelé a také mohou požádat i na změnu platného územního plánu, na kterou se jinak podpora nevztahuje.

Nejvyšší možná dotazce z programu stabilizace venkova je 500 tisíc korun. Letos ji obdržela Hlohová na obnovu kulturního domu, Malý Bor na chodníky, Myslív na krov a střechu obecního úřadu, Velhartice na střechu tělocvičny, Klášter na silnici, Mileč na přístavbu prodejny, Hlince na společenskou budovu, Nevřeň na kanalizaci, Příšov na stavbu obecního úřadu, Lhotka u Radnic na silnici, Osek na chodníky, Broumov na rekonstrukci sportoviště, Erpužice na obecní úřad a Třemešné na přístavbu hasičské zbrojnice.

Plzeňský kraj se řadí mezi venkovské regiony, protože je zde jen velmi málo větších měst. Venkov zaujímá téměř 70 procent území kraje, 351 vsí má pod 1000 obyvatel. V regionu žilo v polovině letošního roku téměř 590 tisíc lidí, z toho v Plzni zhruba 189 tisíc.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš