Jsme televize vašeho kraje

K smrti vyhladovělé dvě fenky zachránili policisté ze Železné Rudy, třetí pes zůstává v kotci

Plzeň, publikováno 12.12.2017, autor: Richard Beneš

Fenka Cindy je stále hodně vychrtlá | Autor: TV ZAK

Otřesný případ týrání psů, kteří jen těsně unikli smrti hladem, vyšetřují policisté ze Železné Rudy. Za městem našli policisté v boudě na neoploceném pozemku dvě vyhladovělé, vychrtlé a velmi zanedbané feny plemene sibiřské husky. Už zdálky slyšeli jejich žalostné naříkání. Když šli policisté ke kotci se psy, nenašli ve sněhu žádné lidské stopy, které by svědčily o tom, že zvířata chodí někdo krmit.

„Policisté oznámili věc veterinární správě i příslušnému odboru životního prostředí. Společně s jejich zástupci pak minulý týden odebrali oba psy jejich majiteli a převezli je do psího útulku v Klatovech,“ informovala mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. V útulku se teď fenky zotavují z toho nejhoršího.

„Když sem přišly ve středu tak Cindy nechodila, ale jenom padala. To mohou dosvědčit všichni, kdo u toho byli,“ řekla Miloslava Šeflová, vedoucí klatovského útulku. Zdravotní stav jedenáctileté Cindy stále není dobrý, ale každým dnem se pomalu lepší. Společně s druhou fenkou Eliškou teď pravidelně dostává kvalitní stravu a jsou v teple a zájem už jeví i o další psí kamarády z útulku.

V kotci, kdy byly uvězněny obě fenky, však stále ještě zůstává další pes. Jedná se o fenku Sáru, která patří stejnému majiteli. A ani ta neměla v době, kdy místo navštívil štáb TV ZAK, žádné jídlo a v miskách byla jen zmrzlá voda. A ani tentokrát nevedly ke kotci ve sněhu žádné lidské stopy, které by svědčily o tom, že za psech někdo chodí s jídlem.

Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přestupku podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Majiteli tak zatím hrozí pouze zákaz chovu zvířat a propadnutí týraného zvířete. Obecní úřad obce s rozšířenou působností může rozhodnout o uložení zákazu chovu zvířat, jestliže je důvodná obava, že pachatel přestupku neposkytne týranému zvířeti péči, kterou vyžaduje jeho zdravotní stav. Redakce TV ZAK bude sledovat i osud třetí fenky, která v kotci rovněž živoří bez jídla a hrozí jí, že dopadne stejně jako Cindy s Eliškou.

Fotogalerie

V takovém stavu našli oba psy v kotci policisté | Autor: Policie ČR
V opuštěném kotci stáje ještě zůstává jedna vyhladovělá fenka | Autor: TV ZAK
Fenka Cindy je stále hodně vychrtlá | Autor: TV ZAK
Druhá zachráněná fenka si už zase užívá života | Autor: TV ZAK
V tomto kotci na opuštěném místě živoří psi | Autor: TV ZAK