Jsme televize vašeho kraje

Čeští europoslanci slibují, že kebab z fastfoodů nezmizí evropské levici navzdory

Brusel, Plzeň, publikováno 13.12.2017, autor: Richard Beneš

Kebab by neměl zmizet ze stánků s občerstvením | Autor: Archiv

Budoucnost populárního kebabu se dnes dostává na program jednání Evropského parlamentu. Ten totiž rozhoduje o tom, zda bude souhlasit s návrhem nařízení Komise, kterým se povoluje užívání určitých typů fosfátů ve zmraženém mase. Jedná se o maso, ze kterého se připravuje právě kebab. Návrh Komise povoluje fosfáty, které v mase plní stabilizační a chuťovou funkci, ve stejném množství, v jakém jsou již dlouhodobě povoleny v mase opečeném, a tedy připraveném ke konzumaci. Snahou Komise je vyplnit právní mezeru, která přinese zejména zpracovatelům masa kýženou právní jistotu. Evropské levicové strany v EP ovšem tento přístup rozporují a vyvolaly hlasování na plénu.

Poslanec Stanislav Polčák (STAN) proti námitce hlasoval již na výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a potraviny. „Důrazně se ohrazuji proti fámě, že Evropský parlament chce zakázat kebab. Nic takového nehrozí. Jenom evropské levicové strany vytáhly do boje proti návrhu komise, který přitom nepřináší žádnou revoluční změnu oproti dnešnímu právnímu stavu. Komise chce navíc povolit použití fosfátů ve zmraženém mase v naprosto stejném a dle provedených studií zdravotně nezávadném množství, v jakém je již dlouhé roky povoleno používání fosfátů v opečeném mase. Nemluvě o tom, že stejné látky se dlouhodobě běžně používají při výrobě široké škály potravin, jako jsou slazené nápoje (Coca-Cola) či sladké pečivo (zákusky, dorty), a nikdo se nad tím nepozastavuje a nezpochybňuje to,“ říká Stanislav Polčák.

Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) vystoupila v rozpravě na plénu EP. „Fosfáty jsou výslovně připuštěny v čerstvém mase a je zcela konzistentní, aby tomu tak bylo i v mraženém. Používání fosfátu není jistě ideální, mělo by docházet k jeho snižování, což se děje, a to i pod tlakem regulace. Naše role je zajistit především zdravotní nezávadnost a opatření Komise jde tímto směrem, proto její návrh regulace podporuji. Podporuji to, aby spotřebitelé sami mohli rozhodnout o kvalitě svého jídla. To předpokládá dostatek informací, které musí mít k dispozici jednak o obsahu přidaných látek a jednak jejich vlivu na zdraví. Úplný zákaz považuji za čistě populistické gesto, se kterým nesouhlasím. Zákaz by měl přicházet v úvahu jen v případě látek, které jsou jednoznačně škodlivé i v zanedbatelném množství,“ říká Michaela Šojdrová.

„Milovníky kebabu si dovolím uklidnit, i kdyby námitka vznesená evropskou levicí prošla, kebab z fastfoodů nezmizí. Nejedná se totiž o námitku s účinky veta, a tak Komise bude moci na svém návrhu povolujícím fosfáty ve zmraženém mase setrvat a nechat ho vstoupit v platnost,“ dodal poslanec Polčák.

Fotogalerie

Kebab by neměl zmizet ze stánků s občerstvením | Autor: Archiv