Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé Plzně budou schvalovat rozpočet na rok 2018

Plzeň, publikováno 13.12.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vedle případné fúze Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou bude dalším důležitým bodem na programu jednání plzeňského zastupitelstva schvalování rozpočtu na rok 2018. Návrh již schválili radní. Město pro příští rok počítá s objemem příjmů ve výši 5,7 miliardy korun a s výdaji 6,8 miliardy korun. Na stavební investice má město připraveno 1,9 miliardy korun. Letos to bylo 1,3 miliardy korun, jde tak o nárůst 42,4 procenta. Podle opozice se ale jedná o standardní rozpočet před komunálními volbami, který mnohé slibuje podle hesla, že slibem nelze zarmoutit.

„Objemem rozpočtu se blížíme k sedmi miliardám, což je rekord, takto vysoký jsme jej ještě nikdy neměli. Záporné saldo je způsobeno zejména použitím prostředků z fondů města, do výdajů roku 2018 se promítají letos započaté investice, řadu akcí zahajujeme. Ve výhledu od roku 2019 počítáme s kladným saldem hospodaření. Stejně jako město, tak dýchají i městské obvody, i jim se zajímavě zvedají zdroje rozpočtu,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD). Příjmy městských obvodů převedené z rozpočtu města v rámci finančního vztahu budou pro rok 2018 činit 584 milionů korun, celkem si obvody oproti původnímu výhledu na roky 2018 až 2020 polepší o 152 milionů korun.

Na kapitálové výdaje neboli investice má město na rok 2018 připraveny 2,2 miliardy korun. „Investice nám rostou. Sumu přes dvě miliardy korun jsme měli na tyto účely snad naposledy v roce 2014, ale s dotacemi. Nyní to máme až na výjimky bez dotací, takže to je výborná zpráva. Město masivně investuje,“ doplnil Pavel Kotas. Ze svého fondu rezerv a rozvoje a fondu pro kofinancování dotovaných projektů město vydá na stavební akce téměř miliardu, není to tedy tak, že by jen ukládalo peníze do svých fondů a neinvestovalo. S využitím peněz z fondů může dát město na stavební investice přes 2,5 miliardy korun.

Město je v dobré finanční kondici, peníze má ve dvou fondech, kde je nastřádáno kolem dvou miliard korun. Díky dobrému hospodaření nebude Plzeň čerpat úvěr 650 milionů korun, který má schválený Evropskou investiční bankou (EIB). Celkové závazky Plzně jsou 1,7 miliardy korun a splácením klesají.

Mezi nejvýznamnější investiční akce města bude v roce 2018 patřit vybudování přestupního uzlu neboli autobusového terminálu Plzeň – Šumavská za 151 milionů korun. Za 102 milionu korun vznikne také polyfunkční objekt pro seniory na Slovanech. Částka 50 milionů korun půjde na Technologický park DRONET v areálu Cukrovarská. Celkem 112 milionů korun dá město na dokončení Sportovní haly TJ Lokomotiva, jde o víceúčelové tréninkové zařízení za celkem 120 milionů korun. „Investovat budeme také do plaveckého bazénu na Slovanech, kam půjde na první etapu 52 milionů korun, tedy na vybudování nového dětského bazénu a další úpravy. Celkem je to projekt za 130 milionů korun a kompletně hotový má být v roce 2020,“ doplnil na téma největších investic náměstek Pavel Kotas.

„Městský rozpočet počítá s výdaji téměř sedm miliard, což je vysoká částka, kterou nepamatujeme. Je to rozpočet, který je takovým tím konečným rozpočtem. Do roku 2019 se s ničím moc nepočítá, tedy že přijde po volbách někdo nový a bude chtít něco dělat. Město realizuje projekty, které jsou staré, jako je třeba tramvaj na Borská pole. Ten rozpočet potvrzuje jen to, že radnice nemá žádnou vizi, co s městem dál dělat. Ten rozpočet nic nepřipravuje, nic zásadního nezahajuje. Jen se snaží dodělat některé věci, které měly vládnoucí strany v programech. Kde jsou slibované slavné projekty některých radních, jako je náplavka? O té dnes nikdo nic neví,“ zhodnotil rozpočet opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP09). Za zcela zcestný projekt města pak označil výstavbu bytů na Zátiší v době, kdy je v Plzni obrovský developerský boom.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš