Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé Plzně se vyslovili pro fúzi Plzeňské teplárenské s PE miliardáře Křetínského

Plzeň, publikováno 14.12.2017, autor: Richard Beneš

Jednání plzeňského městského zastupitelstva | Autor: Plzen.eu

Čtyři hodiny trvala na jednání plzeňského městského zastupitelstva diskuse o dalším směřování společnosti Plzeňská teplárenská. Konkrétně se jednalo tom, zda se městská teplárenská společnost spojí s Plzeňskou energetikou Daniela Křetínského a vytvoří jeden silný společný podnik, nebo zda zůstane i nadále ve stoprocentním vlastnictví města. Ovšem za cenu téměř dvoumiliardové investice do nutné modernizace zařízení. Třicet zastupitelů napříč politickým spektrem se nakonec vyslovilo pro fúzi, tedy variantu A, zatímco proti bylo 14 zastupitelů. Aktuální rozhodnutí zastupitelstva otevírá cestu k samotné fúzi, na základě tohoto hlasování se začnou připravovat konkrétní kroky a podklady pro fúzi. Finální rozhodnutí zastupitelstva o fúzi se definitivně očekává v květnu nebo v červnu.

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) nejprve nastínil, jaké má město možnosti se společností Plzeňská teplárenská. „Pokud se městská společnost spojí s Plzeňskou energetikou, nebude mít město v tomto společném podniku menší podíl než 65 procent a Plzeňská energetika nebude mít podíl vyšší než 35 procent. Výhodou společného podniku je garance stabilní ceny tepla, bezpečnost dodávek po celém území města, vyšší hodnota Plzeňské teplárenské, úspora investic provozních nákladů, snížení zadlužení teplárny a kontrola rozhodování majoritním vlastníkem,“ řekl Šindelář. Nevýhodou je, že u klíčových rozhodnutí je potřebná dohoda obou akcionářů.

V případě druhé varianty B čeká město investice 1,6 miliardy do modernizace kotlů, teplárna zůstane stoprocentně v majetku města a je garance stabilní ceny tepla pro odběratele. Nevýhodou je, že všechny investice musí táhnout teplárna, skončí vyplácení dividend a dojde k dalšímu úvěrovému zatížení společnosti. Společnost ztrácí zálohu svých zdrojů, nebo tuto zálohu musí nakupovat. „Žádná jiná varianta k tomu co potřebujeme vyřešit v současné době není a já žádnou neznám. Rozhodujeme o budoucnosti a musíme vybrat správné řešení. Výhodné je spojit se se silným strategickým partnerem a získáme prosperitu společnosti a dividendu pro naše město,“ vysvětlil náměstek primátora Šindelář.

Představenstvo společného podniku bude mít lichý počet, tedy sedm členů, čtyři křesla získá EPH, tři město Plzeň, které bude mít i post předsedy představenstva. Dozorčí rada bude mít 12 členů, šest křesel připadne městu, stejně jako pozice předsedy a místopředsedy. EPH miliardáře Daniela Křetínského bude mít dvě místa v dozorčí radě a zbytek obsadí zaměstnanci. O dividendě bude rozhodovat valná hromada, tedy oba akcionáři. Nebudou se snižovat počty zaměstnanců v souvislosti s úsporou provozních nákladů.

Pod palbu otázek zastupitelů se pak dostal přítomný miliardář Daniel Křetínský, šéf energetického holdingu, který trpělivě vysvětloval jaké výhody bude mít spojení obou teplárenských společností. Zmínil obrovské zdroje levnějšího uhlí, na kterých se dá v případě společného podniku ušetřit obrovské peníze. „Spalování hnědého uhlí je zatíženo nakupováním emisních povolenek. Ty povolenky mohou dramaticky zdražit, teď se platí sedm euro za tunu, ale může se to zvýšit třeba na 30 euro jak to požaduje Francie a pak se zdraží všude v Evropě. Tři roky garantujeme stabilitu cen tepla bez ohledu na vnější faktory, což je něco, co město samo nemůže slíbit. Nemůžeme zdražovat jen za účelem zvyšování zisků. Zdražit lze pouze tehdy, když prokážeme, že nám vzrostly náklady,“ vysvětlil Křetínský.

Česká města se budou muset připravit na budoucnost teplárenství bez uhlí. To bude omezeno regulací, která přichází z EU a také tím, že jednoduše v České republice dojde uhlí. Je potřeba připravit se na budoucnost bez uhlí a bude efektivnější, když obě teplárenské společnosti budou toto řešení hledat společně, což přinese úsporu v řádech miliard korun.

„Vlastní projekt fúze je velmi dobrou zprávou jak pro město Plzeň, tak i pro všechny zákazníky obou teplárenských společností. Spojené podniku budou hospodařit efektivněji, než by hospodařil každý z nich samostatně. To se projeví v nižší ceně tepla, než která by existovala při samostatném provozování společností a jednak ve vyšších dividendách,“ řekl Křetínský.

S výsledkem hlasování zastupitelů byl spokojený i šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. „Jsme rádi, že si akcionář vybral ze dvou možných variant směřování společnosti Plzeňská teplárenská tu progresivnější. Ve spojení se silným partnerem budeme lépe čelit těm rozbouřeným vodám evropské energetiky. O přínosnosti fúze do budoucna nemůže být pochyb. Je to jen politický problém. Lidi zajímá hlavně nízká cena tepla. Je úplně jedno, odkud to teplo dostávají,“ dodal generální ředitel Drápela.

Proti fúzi hlasovali především zastupitelé z KSČM, KDU-ČSL, nebo polovina zástupců ČSSD. Pro byli naopak zastupitelé z ODS a z TOP 09. „Trváme na tom, aby město zahájilo intenzivní diskusi s veřejností a dalo jí včas k dispozici veškeré informace k jednotlivým krokům, které plánuje učinit. Zároveň Jsme navrhli, aby byla společnost vázána veřejnou podporou také v sociální oblasti,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

„Pro nás je zásadní, aby se občanům nezvyšovala cena tepla. Na náš návrh se zpřísňuji podmínky pro zvýšeni ceny tepla po roce 2027. Proto Jsme dnes podpořili variantu zahájení procesu fúze, který to jednoznačně garantuje,“ říká zastupitelka TOP 09 Ilona Jehličková. Hlasování pro fúzi odůvodnili zastupitelé TOP 09 také tím, že společný podnik obou tepláren by spojením získal vyšší hodnotu, a to minimálně o 400 milionů korun. Modernizace by stála přes miliardu korun. „Sloučením by také Plzeňská energetika pomohla modernějším zařízením a kotle by mohly fungovat na nižší výkon. Zároveň by společný podnik mohl lépe čelit nejistotám na evropském energetickém trhu,“ uzavřel Michal Vozobule.

Fotogalerie

Jednání plzeňského městského zastupitelstva | Autor: Plzen.eu
Daniel Křetínský v zajetí plzeňských novinářů | Autor: Richard Beneš