Jsme televize vašeho kraje

BMW vybuduje na Sokolovsku zkušební centrum pro elektromobily a samořiditelné vozy

Plzeň, publikováno 15.12.2017, autor: Richard Beneš

Tisková konference u příležitosti oznámení stavby zkušebního polygonu společnosti BMW Group | Autor: BMW Group

Nové zkušební centrum pro elektromobily a samořiditelné vozy začne budovat společnost BMW Group poblíž Sokolova nedaleko hraničního přechodu Svatý Kříž/Waldsassen. Objekt vyroste na ploše přibližně 500 hektarů na místě, které je vzdálené dvě a půl hodiny jízdy vozem od hlavního výzkumného a vývojového centra společnosti BMW Group v Mnichově. Polygon poskytne už začátkem příštího desetiletí práci několika stovkám zaměstnanců. Celkové investice dosáhnou tříciferných hodnot v milionech eur.

Samotný polygon se bude skládat ze dvou oválů. Větší, zhruba šestikilometrový, bude sloužit pro zátěžové jízdní testy vozidel. Menší vnitřní ovál bude sloužit pro testování řídicích systémů pro autonomní vozy. Karlovarský kraj by měl zajistit vybudování příjezdové komunikace, nabíjecí stanice pro elektromobily a parkoviště u areálu.

„BMW Group je na čele vývoje moderních technologií. Jakožto inovativní společnost máme za cíl našim zákazníkům nabídnout ty nejlepší a nejvíce emotivní zážitky z jízdy a vytvořit digitální propojení mezi lidmi, vozidly a službami. V plánovaném vývojovém centru v Sokolově budeme pokračovat například ve zdokonalování v revolučních oblastech, jakými jsou elektromobilita, digitalizace, autonomní řízení, stejně jako asistenční systémy,“ uvedl viceprezident BMW Herbert Grebenc.

Stávající vývojová centra BMW v Německu, ve Franci a ve Švédsku již nemají dostatečné kapacity pro splnění požadavků na testování. Společnost se proto v několika uplynulých měsících zabývala hledáním vhodných lokalit v sousedních zemích. „V Sokolově jsme našli ideální podmínky a lokaci pro testování vozidel. Otevření prvního vývojového centra ve východní Evropě vytvoří nové možnosti a současně bude milníkem v historii naší společnosti,“ dodal Herbert Grebenc.

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner při příležitosti oznámení zahájení stavby polygonu prohlásil: „Ministerstvo průmyslu a obchodu velmi vítá takovéto typy investic, které kromě vysoce kvalifikovaných a specializovaných pracovních pozic přinesou české ekonomice také vysokou přidanou hodnotu.“

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) vyzdvihla význam nového zkušebního centra BMW Group pro celý region: „Náš region patří ke třem strukturálně postiženým krajům v republice, chybí zde výzkum, vývoj a inovace, potýkáme se s chybějícími pracovními místy, navíc Sokolovsko projde v budoucnu postupným útlumem těžby a lidé budou hledat nové uplatnění. Díky nabídce stovek nových pracovních míst v souvislosti s vybudováním zkušebního centra pro autonomní vozy v oblasti Velké podkrušnohorské výsypky a vzhledem ke vzniku vývojového pracoviště můžeme začít psát zcela novou kapitolu rozvoje regionu,“ uvedla hejtmanka Vildumetzová.

Společnost BMW plánuje představit v roce 2021 svůj první téměř nebo zcela samořiditelný sériový model. Společnost je na českém trhu zastoupena přímo jako importér od roku 2006. Za prvních deset měsíců letošního roku prodala na českém trhu 6985 vozidel značek BMW a Mini, což představuje meziroční růst o 18 procent.Polygon se bude skládat ze dvou oválů. Větší, zhruba šestikilometrový, bude sloužit pro zátěžové jízdní testy vozidel, v menším vnitřním se budou testovat řídicí systémy pro autonomní vozy. Karlovarský kraj by měl zajistit vybudování příjezdové komunikace, nabíjecí stanice pro elektromobily a parkoviště u areálu.

Fotogalerie

Takoví krasavci se budou už brzy prohánět po novém polygonu na Sokolovsku | Autor: BMW Group
Tisková konference u příležitosti oznámení stavby zkušebního polygonu společnosti BMW Group | Autor: BMW Group