Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé kraje zachrání nevratnou dotací tělovýchovné jednoty v Přešticích a v Domažlicích

Plzeň, publikováno 18.12.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Bouřlivou debatu vyvolalo na pondělním jednání zastupitelstva Plzeňského kraje projednávání bodu, který se zabýval poskytnutím nevratné dotace v celkové výši 13 milionů korun pro tělovýchovné jednoty v Přešticích a v Domažlicích. Organizacím s dlouholetou tradicí totiž hrozil konkurz nebo zánik v souvislosti s konáním evropského fotbalového šampionátu hráček do 17 let. Nakonec zastupitelé hlasovali nejen pro vyplacení dotace pro obě jednoty, ale i pro půjčku, to vše ve výši 27 milionů korun pro Fotbalovou asociaci ČR (FAČR). Finance jsou určeny na pokrytí ztráty za pořádání zmíněného šampionátu. Půjčku asociace splatí do konce března 2020. Hlasování se zdrželi jen čtyři opoziční zastupitelé, ostatní se vyslovili pro návrh.

„Neexistuje žádné riziko, že bychom tu půjčku nedostali zpět od FAČR. Je to investice, která se neztratí. Ty stadiony byly hezky zrekonstruovány. Ale je třeba takové věci do budoucna pořádně zajistit, aby se něco podobného nemohlo opakovat,“ uvedl na úvod diskuse hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Ne všichni zastupitelé ovšem s dotací a půjčkou souhlasili. „Řešíme tady průšvih ministerstva školství a dvou měst. Nevím zda bylo nutné upravovat takto nákladně stadiony z důvodu fotbalového mistrovství 17letých dívek. Existuje mnoho měst v našem regionu, kde na stadionech nemají umělou trávu,“ uvedl například zastupitel a starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS). Zastupitel Jiří Šneberger (ODS) zase zdůraznil, že stadion v Domažlicích je v majetku města. „Došlo ke zhodnocení majetku města za cizí peníze,“ řekl Šneberger. Podobný názor měl i zastupitel Richard Pikner (TOP 09). „Někdo navrhne nějakou aktivitu, nemá to dobře profinancováno a my to pak všichni zaplatíme. Ty peníze se daly lépe a efektivně využít. Něco takového by se nemělo už nikdy stát. Když se něco nepovede, tak to pak zaplatí kraj,“ dodal Pikner.

Jednoty se dostaly do dluhů poté, co investovaly nemalé částky do rekonstrukce stadionů podle požadavků UEFA. Ministerstvo školství totiž letos v květnu zastavilo vyplácení schválených dotací v souvislosti se zatčením tehdejšího předsedy FAČR Miroslava Pelty. V Domažlicích i v Přešticích začali stadiony opravovat, aniž by měli s ministerstvem řádně uzavřenou smlouvu, která by zaručila poskytnutí dotace. Protože už hořel čas vzhledem k termínu konání mistrovství, musely začít tělovýchovné jednoty s rekonstrukcí co nejdříve. Dotační program ministerstvo sice později opět vyhlásilo, tělovýchovné jednoty v něm ale už neuspěly. Stavební práce na stadionech už totiž byly hotové a nové dotace se na dokončené akce nevztahovaly.

Každá z tělovýchovných jednot dluží dodavatelům přes 20 milionů korun. Kromě daru od kraje a příspěvku městských úřadů doplatí zbytek dluhu FAČR právě z půjčky Plzeňského kraje. Zastupitelé odsouhlasili FAČR půjčku s podmínkou neodvolatelné bankovní záruky. Do Přeštic tak díky tomu poputuje celkem 13,7 milionu korun a do Domažlic téměř 13,3 milionu korun.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš