Jsme televize vašeho kraje

Kraj koupí od Plzně památkově chráněný Gerlachovský dům

Plzeň, publikováno 20.12.2017, autor: Richard Beneš

Gerlachovský dům | Autor: Plzeňský kraj

Slavný Gerlachovský dům v Dřevěné ulici chce koupit Plzeňský kraj od města Plzně. V památkově chráněné budově se nachází polovina Národopisného muzea Plzeňska zřizovaného krajem. Ten také usiluje o získání dotaci na rekonstrukci domu a novou expozici ve stomilionové hodnotě. Podmínkou pro udělení dotaci je, že kraj musí objekt vlastnit. O koupi domu už kraj předběžně jednal s vedením města a transakci už také vyslovili zelenou zastupitelé kraje. Cena domu by se měla pohybovat kolem devíti milionů korun, informovala o tom ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

„Středověký Gerlachovský dům je ve značně zchátralém stavu. Drží se v něm vlhkost a chybí tam kanalizace i voda, je tam zavedena pouze elektřina. Předpokládáme opravdu masivní investici,“ uvedla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová.

S koupí Gerlachovského domu od města musí kraj spěchat, protože se neustále mění podmínky pro podání žádosti o dotace IROP. Dům měl kraj od města v dlouhodobé výpůjčce, na ministerstvu pro místní rozvoj se ale dozvěděl, že musí mít na objekt aspoň nájemní smlouvu. V září po jednáních s městem tedy změnil výpůjční smlouvu na nájemní. V říjnu už zase bylo všechno jinak, kraj musí být vlastníkem objektu, jinak nemá možnost žádat ve výzvě o dotaci. Ta se musí podle informace náměstkyně Krejsové podat do konce ledna příštího roku.

V objektu Gerlachovského domu sídlí Národopisné muzeum od roku 1915. Od roku 1932 se rozrostlo i do propojeného sousedního renesančního Chotěšovského domu, který patří kraji. Objekt muzea je jen jedním z několika plzeňských domů, o jejichž získání do svého majetku usiluje kraj už dlouhodobě. Jedná se především o budovy několika škol, které zřizuje kraj, ale sídlí v budovách, které patří městu. Radnice do domů neinvestuje, protože je neprovozuje, kraj zase nemůže dávat peníze na opravy do cizího majetku. Už v minulosti kraj od města koupil například památkově chráněné budovy Gymnázia Luďka Pika v Masarykově ulici v Doubravce a Gymnázia na Mikulášském náměstí nebo objekt pro konzervatoř.

 

Fotogalerie

Gerlachovský dům | Autor: Plzeňský kraj
Gerlachovský dům | Autor: Plzeňský kraj